Birourile vamale de frontieră Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti de pe teritoriul României şi birourile vamale Leuşeni, Sculeni şi Giurgiuleşti de pe teritoriul Republicii Moldova au beneficiat de fonduri de 10 milioane de euro pentru reabilitare şi modernizare în cadrul unui proiect transfrontalier de infrastructură mare co-finanţat de Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, şi directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, au participat împreună cu echipa de implementare a proiectului, la cea de-a şasea şi ultima şedinţă a Comitetului de coordonare a proiectului care a avut loc marţi, 5 decembrie 2023, la Punctul Vamal Sculeni din Republica Moldova”, anunţă, miercuri, Autoritatea Vamală Română, într-un comunicat de presă.

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a precizat că ”acest proiect este unul de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între România şi Republica Moldova”.

”Implementarea lui nu doar că optimizează controlul vamal în birourile de frontieră vizate, dar demonstrează şi cooperarea strânsă dintre cele două autorităţi vamale”, a menţionat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

Potrivit datelor transmise de Autoritatea Vamală, proiectul ”Reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni şi Giurgiuleşti-Giurgiuleşti" (RMCO) este implementat de Autoritatea Vamală Română (în calitate de beneficiar lider) în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

”Serviciul Vamal a acordat o deosebită atenţie implementării proiectului, astfel ca toate activităţile cuprinse în formularul de aplicare să fie realizate în integralitate până la sfârşitul perioadei, cu toate livrabilele atinse, respectând cerinţele programului, prevederile contractului de grant, precum şi respectând legislaţia naţională”, a declarat directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan.

Obiectivul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale respective şi îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a controlului vamal conform cerinţelor internaţionale.

Pe partea românească, cele mai importante rezultate obţinute, ca urmare a implementării proiectului RMCO, au fost reabiliarea termică a clădirilor, reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, modernizarea şi extinderea reţelei de infrastructură rutieră şi de control, dar şi dotarea cu echipament specializat de control vamal şi sisteme de supraveghere pentru crearea de condiţii tehnice optime de derularea a procedurilor vamale în vederea îmbunătăţirii capacităţii de trecere a frontierei.

În cadrul acestui proiect s-a urmărit şi creşterea capacităţii lucrătorilor vamali de a folosi tehnologia în domeniul controlului vamal nedistructiv, 20 angajaţi ai autorităţii vamale fiind instruiţi de Serviciul Vamal al Republicii Moldova în acest sens.

Bugetul total al  proiectului este de 10 milioane de euro, din care 6,42 milioane euro reprezintă valoarea totală a grantului (64,28% din bugetul proiectului), restul reprezentând contribuţia proprie a guvernelor celor două state partenere. Bugetul total aferent beneficiarilor români ai proiectului este de 5 milioane de euro, din care contribuţia proprie a Guvernului României reprezintă 1,78 milioane euro.

Durata pentru implementarea proiectului prevăzută  pentru 36 luni, în intervalul iunie 2019 - iunie 2022, a fost extinsă până la sfârşitul anului 2023, ca urmare a întârzierilor generate de situaţia pandemică şi conflictul armat din Ucraina. Activităţile proiectului sunt în curs, urmând ca până la finalizarea perioadei de implementare să fie atinse toate rezultatele acestuia.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.