Compania Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, a investit peste 700 de milioane dolari de la privatizarea din 2002 şi are în prezent o cifră de afaceri de peste 600 milioane dolari, peste 4.000 de angajaţi, iar compania are contribuţii anuale de peste 30 milioane dolari la bugetul de stat şi la cele locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, aniversează 55 de ani.

”Alro produce aluminiu din anul 1965 şi are în prezent două divizii, Aluminiu Primar şi Aluminiu Prelucrat. Prin investiţii constante în tehnologie, Alro a ajuns la o producţie de 265.000 de tone de aluminiu electrolitic pe an şi o capacitate de 325.000 de tone de aluminiu turnat pe an, producând şi aproximativ 100.000 de tone pe an de produse laminate plate. Compania a investit peste 700 de milioane dolari de la privatizare pînă în prezent în tehnologie şi în protecţia mediului”, arată compania într-un comunicat.

De activitatea sa şi a industriei aluminiului depind indirect alte peste 20.000 de locuri de muncă.

”Modernizarea instalaţiilor de producţie şi implementarea tehnologiilor inovatoare au dus la realizări notabile. Un exemplu este faptul că producţia de aluminiu electrolitic realizată până în 1989 poate fi realizată astăzi cu doar jumătate din mijloacele de producţie pe care le aveam disponibile în acel moment, la un cost mult mai mic şi cu o mai mare grijă faţă de mediul înconjurător. Investiţiile în capacitatea de producţie, în eficientizarea resurselor utilizate şi în pregătirea angajaţilor sunt parte a culturii companiei şi pot fi regăsite atât în portofoliul de produse cu valoare adăugată, în brevetele de invenţii proprii, în certificările obţinute, cât şi în încrederea de care ne bucurăm din partea partenerilor şi clienţilor”, a spus Gheorghe Dobra, director general al Alro Slatina.  

În momentul înfiinţării, compania avea o producţie de aluminiu electrolitic de peste 8.000 tone pe an şi producea doar lingouri de aluminiu. În prezent, compania deţine un portofoliu diversificat de produse, iar din totalul producţiei din anul 2019, peste 83.000 de tone sunt reprezentate de produsele cu valoare adăugată mare destinate unor industrii sofisticate ca industriile auto şi aeronautică.

Mai mult, produsele cu valoare adăugată mare utilizate în industria aeronautică au crescut cu 40% în ultimii şapte ani, de la peste 27.000 tone în 2012 la peste 38.000 tone în 2019.

”Alro a implementat constant programe de eficienţă energetică şi a aplicat principii ale economiei circulare în activitatea sa şi a crescut cantităţile de deşeuri de aluminiu reciclate şi re-topite, având o eco-topitorie cu o capacitate de 35.000 de tone, care reintroduce aluminiul în circuitul de producţie cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic comparativ cu tehnologia primară (prin electroliză). Astfel, compania a accesat fonduri nerambursabile pentru creşterea rentabilităţii şi dezvoltării de noi produse în valoare de peste 115 milioane lei, proiectele fiind finalizate în 2019”, arată compania.

Prin programele de investiţii şi de aliniere la normativele locale şi europene, compania a redus emisiile PFC cu peste 98% comparativ cu anul 2002 şi de peste 39 de ori comparativ cu anul 1990, iar deşi este unul dintre marii consumatori de energiei electrică din România, Alro are o eficienţă energetică de 99% pentru tehnologia din electroliză datorită investiţiilor realizate.

”Cifra de afaceri a companiei s-a stabilizat în ultimii ani la peste 600 milioane dolari, deşi condiţiile pieţei şi ale mediului de afaceri şi cel legislativ au avut variaţii mari, iar performanţele Alro au favorizat dezvoltarea industriei pe orizontală şi a serviciilor în comunitatea locală, precum şi diminuarea ratei şomajului. Cu peste 4.000 de angajaţi, de activitatea Grupului Alro şi a industriei aluminiului depind indirect alte peste 20.000 de locuri de muncă”, se arată în bilanţ.

În plus, contribuţiile companiei la bugetul de stat şi la bugetele locale în 2019 au fost de aproape 130 milioane lei (peste 30 milioane dolari).

„Indiferent de condiţiile mediului de afaceri, de provocările cadrului legislativ sau cele ale evenimentelor neprevăzute, Alro s-a dezvoltat într-unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa şi într-una dintre cele mai mari companii din România, rămânând un pilon pentru comunităţile locale şi economia naţională”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

Compania precizează că urmăreşte şi creşterea abilităţilor şi competenţelor profesionale ale angajaţilor, care să conducă la îmbunătăţirea performanţelor individuale şi de echipă ale acestora, prin desfăşurarea de programe de instruire profesională, cursuri de calificare, recalificare, specializare, programe post-universitare, precum şi de team building.

La debutul acestei crize sanitare, Alro a donat 400.000 lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, 25.000 lei către Crucea Roşie Română, Olt şi 18.000 lei către Asociaţia Internaţională de Poliţie din România, Olt. Mai mult, Alro a sprijinit şi Spitalul Fundeni Bucureşti cu 30.000 lei pentru achiziţionarea de echipamente de testare pentru personalul medical şi pacienţi.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro - producătorul de aluminiu, Alum - producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion – producător de aluminiu extrudat, Conef – societate de tip holding şi de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding şi Bauxite Marketing Ltd - marketing.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tone pe an.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar compania are exporturi şi în SUA şi Asia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.