BERD a îmbunătăţit estimarea referitoare la creşterea economiei României în 2017 cu 0,3 puncte procentuale, la 4%, ritm care este sub cel anticipat atât de FMI, cât şi de guvernul român, potrivit noilor previziuni publicate miercuri de instituţia financiară pentru regiunea unde desfăşoară operaţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru 2018, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anticipează un avans de 3,5% pentru economia românească.

Estimările publicate de BERD pentru economia României sunt sub cele făcute de FMI în aprilie în raportul World Economic Outlook.

Astfel, FMI a îmbunătăţit în aprilie estimarea de creştere a economiei României la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar avansul este totuşi sub cel de 5,2% anticipat de guvern. Pentru 2018, Fondul se aşteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,4%.

La nivelul celor 36 de state în care BERD este prezentă, banca anticipează o creştere economică de 2,4% în 2017 şi de 2,8% în 2018, comparativ cu un avans de 1,8% în 2016, susţinută de creşterea preţurilor petrolului şi de redresarea economiei Rusiei, se arată în raportul referitor la perspectivele economice regionale.

Datorită evoluţiilor din Rusia şi a revenirii pieţelor resurselor naturale, creşterea din Europa de Est şi Cauzac se va accelera, iar activităţile din Asia Centrală se vor stabiliza la un nivel uşor mai ridicat.

Creşterea economică din Turcia va încetini însă în 2017, reflectând parţial problemele de securitate şi riscurile geopolitice care au dus şi la revizuirea în sens negativ a previziunilor pentru ţările din sudul şi estul Mediteranei.

În Europa Centrală şi ţările baltice, BERD se aşteaptă la o accelerare uşoră a activităţilor economice, la un ritm de 3% în 2017, similar cu cel anticipat în sud-estul Europei.

Greci ar urma să revină la creştere economică, cu un avans al PIB de2% în acest an, similar cu estimat de BERD în noiembrie, urmat de unul de 2,2% în 2018.

În Rusia, BERD prognozează o creştere economică de 1,2% în acest an şi de 1,4% în 2018, după o contracţie de circa 3% în ultimii doi ani, susţinută de redresarea cotaţiilor petrolului.

Principalele riscurile legate de estimările economice referitoare la Rusia sunt legate de preţurile petrolului, lipsa reformelor care să susţină investiţiile şi tensiunile geopolitice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.