Persoanele care vor să apeleze la darea în plată vor fi scutiţi de plata impozitului pentru transferul de proprietate doar pentru prima procedură de dare în plată, indiferent dacă creditul respectiv este garantat cu una sau mai multe proprietăţi imobiliare, beneficiind de această prevedere şi cei care au fost executaţi silit, inclusiv cei care au apucat să achite impozitul, având posibilitatea să ceară restituirea lui, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă emis de Ministerul Finanţelor Publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Va beneficia de această scutire orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit şi care apelează pentru prima dată la darea în plată.

Pentru orice dare în plată ulterioară, se plăteşte impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare, menţionează Finanţele.

Persoanele care au fost deja executate silit şi care apelează la legea dării în plată pentru a  li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.

Totodată, cei care l-au achitat sub orice formă pot cere restituirea acestuia după intrarea în vigoare a ordonanţei.

În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligaţia plăţii impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Pe lângă menţiunile referitoare la legea dării în plată, Finanţele mai modifică Codul Fiscal prin ordonanţa de urgenţă cu câteva aspecte.

“Acelaşi proiect de ordonanţă propune acordarea unui regim fiscal simplificat şi un tratament fiscal specific în ce priveşte impozitarea veniturilor  operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei utilizaţi  de către Institutul Naţional de Statistică, este deosebit de importantă pentru respectarea cerinţelor regulamentelor UE în ce priveşte statisticile oficiale”, mai anunţă Finanţele.

O altă modificare propusă este aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de anumite evenimente.

Totodată, li se permite agenţilor economici care achiziţionează anumite categorii de produse de la persoane fizice, cu plata în numerar, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.