Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţii, a semnat un acord cu Banca Comercială Română pentru un pachet de finanţare verde de 12,7 milioane de euro pentru dezvoltarea unei unităţi de producţie de folii biodegradabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţii, a semnat un acord cu Banca Comercială Română pentru obţinerea unui pachet de finanţare verde de 12,7 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru o investiţie de tip greenfield într-o capacitate de producţie de folii biodegradabile", a informat banca.

Împrumutul va fi folosit pentru construirea şi echiparea unei unităţi de producţie pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile, pungi şi saci, în conformitate cu legea 181/2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, unde sunt prevăzute criteriile de conformitate pentru deşeurile biodegradabile (90% materiale biodegradabile şi certificare OK compost).

Proiectul Grupului TeraPlast beneficiază de o finanţare mixtă, care include aportul acţionarilor, împrumutul bancar în acord cu principiile de finanţare verde şi un ajutor de stat, care acoperă 50% din costurile eligibile.

Pachetul de finanţare verde în valoare de 12,7 milioane euro va fi acordat în două tranşe: 6,9 milioane de euro cu o scadenţă de până la 7 ani şi 5,8 milioane de euro ca finanţare punte pentru subvenţia de stat care urmează să fie primită. Pentru această investiţie, Grupul TeraPlast a înfiinţat o nouă companie, TeraBio Pack SRL, iar fabrica va fi operaţională din trimestrul trei al acestui an. Acestă unitate va deservi piaţa din România, dar şi pieţe din Europa.

Principalele materii prime pentru această unitate sunt acidul polilactic şi amidonul de cartof, care se încadrează în categoria materiilor prime regenerabile, activitate bazată pe materii prime regenerabile, în conformitate cu taxonomia UE.

TeraPlast este liderul pieţei de canalizări exterioare din PVC şi al celei de granule PVC. Grupul investeşte în 2021 şi în dublarea capacităţii de reciclare, pentru a deveni unul dintre primii cinci reciclatori europeni de PVC rigid. De asemenea, investiţiile vor continua şi în extinderea producţiei de energie regenerabilă, în prezent 11% din necesarul de producţie fiind acoperit prin panouri fotovoltaice. Compania îşi propune să reducă cu 100% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea energiei provenite din surse regenerabile cu până la 20-30% şi să continue digitalizarea proceselor interne.

„Proiectul de peste 12 milioane de euro pentru fabrica de folii biodegradabile este cea mai mare investiţie de până acum a grupului în produse sustenabile şi ne bucură sprijinul oferit de BCR pentru dezvoltarea acestei fabrici. Avem interese convergente în abordarea sustenabilă a afacerilor. Întreg modelul nostru de business este definit de guvernanţă responsabilă: corporativă, socială şi de mediu, iar prin dezvoltarea acestei noi unităţi nu doar că răspundem unei nevoi, ci avem o contribuţie efectivă la atingerea ţintelor de înlocuire a ambalajelor din plastic cu produse biodegradabile. Noua investiţie va reprezenta o nouă bază de dezvoltare durabilă a grupului”, a declarat Ioana Birta, CFO TeraPlast.

Dezvoltarea acestei unităţi de producţie pentru ambalaje biodegradabile înseamnă operaţiuni responsabile şi durabile, iar legea 181 din 19 august 2020, privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare din 20 februarie 2021, prevede ca sacii biodegradabili să fie folosiţi şi în gospodării.

"Suntem un susţinător activ al mediului de afaceri, în special atunci când vorbim despre investiţii sustenabile, unde avem un model de business bazat pe respect pentru mediu şi cu responsabilitate pentru viitor. Finanţăm investiţiile verzi în România, cu precădere în domeniul energiei regenerabile, iar Grupul TeraPlast este un exemplu de lider în zona de investiţii verzi. Sperăm ca modelul lor să fie preluat cât mai des în mediul de business românesc", a declarat Ioana Voinescu, head of construction & transportation BCR.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 18 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 370 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR dispunând de cea mai mare reţea naţională de ATM-uri şi maşini multifuncţionale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 11.400 POS-uri şi servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking şi E-commerce.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.