Autorităţile române au capturat peste 27 de milioane de ţigări de contrabandă în valoare de 20 de milioane de lei în lunile martie şi aprilie ale acestui an, conform datelor centralizate în cadrul campaniei ”Stop Contrabanda”, desfăşurată de către British American Tobacco.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capturile reprezintă circa 22.500 de pachete de ţigări de contrabandă care nu au mai ajuns zilnic pe piaţa neagră din România.

Regiunea de nord-est, zona cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, a înregistrat capturi în valoare de aproximativ cinci milioane de lei.

În luna martie s-a înregistrat şi cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din ultimii cinci ani, atunci când vameşii din portul Constanţa Sud-Agigea au descoperit un container cu 1.400 de baxuri de ţigări, în valoare de circa 11 milioane de lei.

Nici perioada Sărbătorilor Pascale nu a fost uşoară pentru contrabandiştii de ţigări, autorităţile făcând capturi duble faţă de media obişnuită: jumătate de milion de ţigări de contrabandă au fost capturate doar în urma celor 35 de percheziţii care au avut loc pe raza judeţelor de graniţă cu Republica Moldova.

„Eforturile autorităţilor dau rezultate. În martie, nivelul contrabandei a scăzut cu aproape două puncte procentuale faţă de finalul anului trecut. Ceea ce înseamnă mai mulţi bani la buget şi mai puţine ţigări de provenienţă incertă pe piaţa din România”, a declarat directorul juridic şi al relaţiilor publice în cadrul British American Tobacco România, Ileana Dumitru.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre.Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. 

Cel mai recent studiu Novel Research, pentru luna martie 2017, indică o scădere a contrabandei cu ţigări în luna martie la 15,2%, cu 1 procent mai puţin faţă de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.