Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua instituţie de credit după active de pe piaţa românească, a anunţat marţi seara că, împreună cu acţionarul său, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), intenţionează să achiziţioneze un pachet iniţial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BT va fi primul investitor bancar străin de pe piaţa din Republica Moldova, din ultimii zece ani.

”BT a solicitat aprobarea achiziţiei din partea autorităţilor de reglementare bancară şi autorităţilor relevante din România şi Republica Moldova. Din 2007, acesta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piaţa din Republica Moldova”, arată un comunicat al Băncii Transilvania, transmis luni seara Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ca urmare a acestei investiţii, Banca Transilvania şi BERD vor deţine împreună pachetul majoritar în Victoriabank.

”În conformitate cu legislaţia în vigoare, aceştia vor face o ofertă pentru achiziţionarea celorlalte acţiuni”, se menţionează în comunicat.

Acţionar minoritar, BERD şi-a majorat participaţia la 27,5% anul trecut, în încercarea de a restabili o guvernanţă corporativă eficientă şi de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank.

Banca Transilvania este a doua bancă din România, în funcţie de active, BERD fiind acţionar al acesteia din 2001.

De asemenea, Banca Transilvania se află în plin proces privind preluarea Bancpost. Banca Transilvania are o capitalizare de 9,2 miliarde lei.

Banca Transilvania a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 496,06 milioane lei (circa 109 milioane euro), în creştere cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în ciuda scăderii veniturilor operaţionale.

Activele băncii au ajuns la jumătatea acestui an la 53,24 miliarde lei (11,7 miliarde euro), în creştere cu 2,8% faţă de nivelul înregistrat în decembrie 2016.  

Anul trecut, Banca Transilvania a depăşit în premieră BRD şi a urcat pe poziţia a doua în clasamentul băncilor româneşti după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieţei.

La jumătatea anului, distanţa dintre Banca Transilvania şi BRD a crescut, în condiţiile în care BRD a afişat active de 51,54 miliarde lei (11,3 miliarde euro) la finalul lunii iunie.

Veniturile din dobânzi ale Băncii Transilvania au scăzut în primul semestru cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 989,3 milioane lei, în timp ce veniturile din comisioane au urcat în acelaşi interval cu 12,7%, la 273,9 milioane lei. 

Banca avea, la finalul lunii iunie, un portofoliu de credite acordate clienţilor de 28,74 miliarde lei, în creştere cu 5,6% faţă de decembrie 2016.

Creditele neperformante erau la nivelul de 8,1% la finalul lunii iunie. 

În 2016, banca a înregistrat un profit net de 1,23 milioane lei (273,3 milioane euro), în scădere cu 49% faţă de anul precedent, în condiţiile în care în 2015 înregistrase un câştig din achiziţia Volksbank, de 1,65 miliarde lei, nerepetabil ulterior. 

Banca Transilvania (TLV) are un acţionariat divers, care include investitori instituţionali şi oameni de afaceri din Cluj.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.