Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,4546 lei/euro, în scădere nesemnificativă faţă de valoarea din şedinţa precedentă, în contextul în care leul este în continuare susţinut de intrări de fonduri străine pentru plasamente în titluri de stat româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4555 lei/euro.

Cursul a coborât sub pragul de 4,46 lei încă de luni dimineaţă şi s-a menţinut sub acest prag luni ş marţi, zile în care Ministerul Finanţelor a organizat licitaţii pentru obligaţiuni în lei pe 11 ani.  Ministerul a vândut titluri de aproape 800 milioane lei, deşi valoarea anunţată a licitaţiei era de doar 500 milioane lei. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Cererea din partea investitorilor a fost de peste 1,4 miliarde lei, cu mult peste nivelul de la licitaţiile anterioare pentru scadenţe atât de lungi, iar analiştii spun că investitorii străini fac plasamente importante în obligaţiunile româneşti, pe care le consideră foarte atractive.

Randamentul mediu oferit investitorilor la licitaţia de săptămâna aceasta este de 3,42% pe an, cu mult peste câştigurile oferite de alte titluri de stat din Uniunea Europeană. 

Analiştii spun că plasamentele mari din străinătate în titlurile de stat în lei vin pe fondul unei tendinţe generale favorabile pieţelor emergente. În plus, ponderea investitorilor străini în totalul datoriei este încă mică în România comparativ cu alte state cu statut similar, astfel că tendinţa ar putea continua. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar,  s-a depreciat cu încă 1 ban în raport cu leul, la 3,9782 lei, de la 3,9879 lei în şedinţa anterioară. Pentru dolarul american, cursul de marţi este cel mai mic din 23 iunie. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a scăzut nesemnificativ, la 4,1176 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.