Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a refuzat o solicitare a directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru o întâlnire în care să se apere de acuzaţia că a presat angajaţi ai BM pentru a modifica date referitoare la China, în perioada în care era director general în cadrul acesteia, au declarat două surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avocat angajat de Georgieva a solicitat o întâlnire într-o scrisoare de 17 pagini adresată vineri decanului consiliului de administraţie al băncii.

Avocatul, Whitney Debevoise de la Arnold & Porter, a scris că un raport de investigaţie întocmit de firma de avocatură WilmerHale pentru consiliu a fost efectuat în mod necorespunzător, a încălcat drepturile Georgievei la un proces echitabil şi şi-a bazat concluzia fundamentală pe o presupunere falsă, conform unei copii a scrisorii.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

WilmerHale a concluzionat în septembrie că oficiali, inclusiv Georgieva, au aplicat ”presiuni nejustificate” asupra personalului băncii pentru a modifica datele, scopul fiind să favorizeze China în clasamentul Doing Business 2018 al băncii.

Georgieva a negat acuzaţiile, iar consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional, pe care Georgieva îl conduce din octombrie 2019, nu a găsit în această lună nicio dovadă concludentă care să susţină acuzaţiile de fapte greşite.

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale i-a spus lui Debevoise că ar fi nepotrivit să se întâlnească sau să discute cu Georgieva, deoarece nu are niciun rol într-o anchetă separată desfăşurată de WilmerHale cu privire la potenţialele fapte greşite din partea unor foşti şi actuali angajaşi ai băncii, între care şi Georgieva, potrivit unei persoane informate despre conversaţie.

 Acest raport, aşteptat în aproximativ două luni, va ajunge la departamentul de resurse umane al băncii, nu la consiliu.

Decanul consiliului BM, Merza Hasan, preşedintele comitetului de etică al consiliului şi şeful unui grup separat pentru guvernanţă au respins cererea, au spus surse apropiate consiliului.

Într-un răspuns comun descris Reuters, cei trei oficiali au spus consiliului că nu vor împărtăşi scrisoarea lui Debevoise sau declaraţiile anterioare ale Georgievei, spunând că regulile băncii sunt menite să prevină ”orice interferenţă din partea consiliului sau a oricărei alte părţi” în investigaţiile referitoare la personal, au spus sursele.

Cei trei oficiali au comunicat separat cu firma de avocatură a lui Debevoise.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale a refuzat să comenteze cele mai recente evoluţii, declarând că banca nu comentează investigaţiile.

WilmerHale nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la scrisoarea Debevoise.

La începutul acestei luni, firma a declarat că raportul său a respectat toate regulile aplicabile ale Băncii Mondiale, iar Georgievei i s-a spus că Banca Mondială ar putea dezvălui orice informaţii furnizate de ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.