Banca Angliei a votat joi pentru creşterea a dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, la 2,25%, sub aşteptările pieţei, privind o majorare de 0,75 puncte procentuale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inflaţia din Regatul Unit a scăzut uşor în august, dar la nivelul de 9,9% în termeni anuali a rămas cu mult peste ţinta de 2% a băncii.

Energia şi alimentele au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri, dar inflaţia de bază, care exclude aceste componente, este încă la 6,3% pe o bază anuală.

BOE anticipează că inflaţia va atinge un vârf de puţin sub 11% în octombrie, în scădere faţă de previziunile anterioare de 13%.

Creşterea mai mică decât erau aşteptările a survenit în timp ce banca a declarat că crede că economia Marii Britanii se află deja într-o recesiune, estimând că PIB-ul se va contracta cu 0,1% în trimestrul al treilea, în scădere faţă de previziunile anterioare pentru o creştere de 0,4%.

În trimestrul al doilea, economia a scăzut cu 0,1%.

Numeroşi analişti, împreună cu asociaţia de afaceri Camerele de Comerţ britanice, au declarat anterior că se aşteaptă ca Marea Britanie să intre într-o recesiune înainte de sfârşitul anului.

Pe lângă şocurile preţurilor energiei, economia se confruntă cu blocaje comerciale din cauza Covid-19 şi Brexit, scăderea încrederii consumatorilor şi declinul vânzărilor cu amănuntul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.