Autoritatea Vamală Română (AVR) va promova procedurile vamale simplificate pentru mediul de afaceri din Turcia, ţinând cont de volumul mare al schimburilor comerciale dintre cele două ţări. În primele zece luni ale anului exporturile în Turcia au fost în creştere cu aproape 10%, în timp ce importurile s-au cifrat la 5,3 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Vamală Română (AVR) şi Ambasada Republicii Turcia în România au agreat că vor organiza o întâlnire cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Bucureşti (TIAD) pentru prezentarea procedurilor vamale simplificate de care operatorii economici pot beneficia conform Codului Vamal Unional. Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut marţi, 28 noiembrie 2023,  o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia în România E.S. Özgür Kıvanç Altan. La  întâlnire a participat şi consilierul comercial din cadrul Ambasadei, Naci Akdoğan şi directorul general al Direcţiei Generale Proceduri Vamale şi în Domeniul Produselor Accizabile din cadrul AVR, Claudiu Ardeleanu”, anunţă, miercuri AVR, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, discuţiile au vizat un spectru larg de subiecte ce ţin de consolidarea relaţiilor de colaborare româno-turce pentru derularea cu operativitate a formalităţilor vamale, un accent deosebit fiind pus pe procedurile simplificate de care pot beneficia operatorii economici din Turcia şi sporirea măsurilor de siguranţă în domeniul operaţiunilor vamale.

”Sublinind importanţa consolidării partneriatului economic cu România, Ambasadorul Turciei E.S. Özgür Kıvanç Altan a propus organizarea unei întâlniri bilaterale între autorităţile vamale din Turcia şi România în vederea discutării aspectelor specifice din domeniul comun de activitate şi permiterii schimbului de cele mai bune practici. Preşedintele AVR, Ion Cupă, a apreciat buna cooperare vamală şi asistenţa reciprocă pentru prevenirea, investigarea şi combaterea infracţiunilor vamale dintre cele două administraţii, precum şi dialogul activ şi permanent cu reprezentaţii mediului de afaceri. Cupă şi-a manifestat deschiderea pentru consolidarea colaborării, exprimându-şi încrederea că procedurile vamale simplificate vor fi foarte benefice schimburilor comerciale dintre România şi Turcia”, a mai transmis instituţia.

AVR precizează că ambasadorul Turciei E.S. Özgür Kıvanç Altan a mulţumit Autorităţii Vamale Române pentru deschidere şi pentru funcţionare adecvată şi în bune condiţii a operaţiunilor vamale cu mărfuri care provin din Turcia.

”Volumul schimburilor comerciale între cele două state a continuat să crească şi în acest an, cu un avans mai accentuat al exporturilor româneşti către Turcia. Astfel, în primele zece luni din acest an, exporturile în Turcia s-au ridicat la circa 2,5 miliarde de euro, în creştere cu aproape 10%, în timp ce importurile au totalizat 5,3 miliarde euro, cu 3% mai mult comparativ cu 2022”, se mai arată în comunicatrul de presă.

Potrivit documentului, la 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de aproape un miliard de dolari, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în ţara noastră.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.