Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat joi că supune consultării publice noi reguli în reglementarea activităţii radioamatorilor, urmărind revizuirea legislaţiei secundare de specialitate din domeniu, precum şi punerea în acord a acesteia cu evoluţia reglementărilor naţionale şi internaţionale. În plus, ANCOM propune ca persoanele interesate să poată depune şi ridica în format electronic mai multe documente necesare autorizării activităţii lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ANCOM supune consultării publice noi reguli în reglementarea activităţii radioamatorilor, urmărind revizuirea legislaţiei secundare de specialitate din domeniu, precum şi punerea în acord a acesteia cu evoluţia reglementărilor naţionale şi internaţionale. De asemenea, se propune ca persoanele interesate să poată depune şi ridica în format electronic mai multe documente necesare autorizării activităţii lor”, arată ANCOM.

Proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 245/2017 privind reglementarea serviciului de amator poate fi accesat pe site-ul ANCOM.

ANCOM propune ca persoanele interesate să aibă posibilitatea de a depune şi de a ridica în format electronic documentele necesare în procesul de autorizare şi certificare în serviciul de amator şi amator prin satelit, respectiv eliberarea autorizaţiilor de radioamator, a autorizaţiilor de staţie repetoare şi de radiobaliză şi a certificatelor de radioamator. Aceste modificări au avut în vedere evoluţia tehnologică şi necesitatea digitalizării procedurilor, ţinând cont şi de actualul context sanitar.

O altă modificare vizează introducerea unei reguli de deducere a indicativului unei staţii repetoare sau de radiobaliză din indicativul radioamatorului proprietar al staţiei respective. Această măsură are drept scop identificarea mai facilă a titularului de autorizaţie pentru staţia repetoare sau de radiobaliză, precum şi protejarea indicativelor scurte ce urmează să fie dedicate pentru situaţii speciale, inclusiv cele de urgenţă, luând în considerare dimensiunea limitată a acestei resurse.

De asemenea, sunt introduse două noi obligaţii pentru titularii autorizaţiilor de radioamator pentru staţii repetoare la utilizarea staţiilor radio în situaţii de urgenţă. Astfel, aceştia vor trebui să se asigure că staţia repetoare va avea cel puţin un canal de urgenţă care să poată prelua neîngrădit comunicaţiile de urgenţă şi, totodată, să asigure înregistrarea legăturilor desfăşurate pe canalele de urgenţă în regim automat pe staţia repetoare, cu păstrarea copiilor de trafic timp de 1 an de zile.

Radiocomunicaţiile în serviciul de amator şi amator prin satelit cuprind toate tipurile de radiocomunicaţii civile care funcţionează în benzile de frecvenţe radio cu statut neguvernamental sau statut partajat (guvernamental/neguvernamental) atribuite serviciilor de amator şi amator prin satelit conform Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe (TNABF) aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 376/2020 privind aprobarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio.

Activitatea în serviciul de amator şi amator prin satelit constă în utilizarea undelor radio în scop personal prin elemente proprii de emisie-recepţie. În acest fel, radioamatorii din întreaga lume pot comunica liber prin intermediul staţiilor radio în funcţie de benzile de frecvenţe atribuite în acest scop. Radioamatorismul nu este practicat în scopuri politice sau economice, ci doar în scop personal şi fără niciun interes pecuniar, având ca scop autoinstruirea, intercomunicarea şi investigaţiile tehnice efectuate de radioamatori. Această activitate este recunoscută pe plan internaţional la nivelul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), principalul organism de reprezentare al radioamatorismului fiind Uniunea Internaţională a Radioamatorilor (IARU), membru de sector al UIT.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe site-ul ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 17 ianaurie 2022.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.