Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din Statele Unite a aprobat o propunere a operatorului bursei Nasdaq pentru ca firmele listate să asigure diversitatea în consiliile de administraţie sau să explice de ce nu o pot face, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea cere companiilor ca doi dintre directori să se identifice ca fiind femeie, respectiv reprezentant al minorităţilor sau LGBTQ+ şi să explice de ce nu au.

Companiile trebuie de asemenea să facă publică diversitatea consiliilor lor de administraţie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Aceste reguli vor permite investitorilor să înţeleagă mai bine abordarea companiilor cotate la Nasdaq în ceea ce priveşte diversitatea consiliilor", a afirmat preşedintele SEC Gary Gensler, într-o declaraţie.

Nasdaq a anunţat că aşteaptă ”cu nerăbdare să colaborăm cu companiile noastre pentru a pune în aplicare această nouă regulă de listare şi a stabili un nou standard pentru guvernanţa corporativă”.

Femeile şi minorităţile au fost subreprezentate în conducerea companiilor.

Conform datelor firmei Equilar, consiliile de administraţie din indicele Russell 3000 sunt la jumătatea drumului către paritatea de gen.

În indicele Russell 1000, 18,4% dintre directori fac parte din minorităţi subreprezentate.

Eforturile investitorilor de a examina diversitatea în consiliile de administraţie au fost, de asemenea, împiedicate de lipsa transparenţei, iar multe companii nu detaliază genul, rasa sau etnia directorilor.

Parlamentarii republicani şi unele companii au criticat propunerea Nasdaq şi au cerut SEC să o respingă, spunând că ar interfera cu responsabilităţile consiliilor faţă de acţionari şi ar putea impune noi costuri companiilor.

Susţinătorii persoanelor cu dizabilităţi au presat atât Nasdaq, cât şi SEC să includă şi persoanele cu dizabilităţi în propunere, dar au fost ”respinşi”, a declarat Ted Kennedy Jr, preşedintele Asociaţiei Americane a Persoanelor cu Dizabilităţi (AAPD), într-un interviu acordat Reuters.

Nasdaq a spus într-o scrisoare că firmele ar putea lua în considerare şi dezvălui atribute diverse, precum dizabilităţile sau statutul de veteran. Dar aceste atribute nu ar îndeplini cerinţele pentru o femeie sau o persoană care se identifică ca minoritate subreprezentată sau LGBTQ +.

California şi Illinois au legi privind diversitatea consiliilor de administraţie, pentru companiile cu sediile centrale înregistrate în statele lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.