Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) supune consultării publice condiţiile tehnice de interconectare pe baza tehnologiei IP între SNUAU şi Telekom România, operatorul care asigură preluarea apelurilor către 112, potrivit reglementărilor în vigoare, în contextul procesului de modernizare a infrastructurii Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul procesului de modernizare a infrastructurii Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), ANCOM supune consultării publice condiţiile tehnice de interconectare pe baza tehnologiei IP între SNUAU şi Telekom România, operatorul care asigură preluarea apelurilor către 112, potrivit reglementărilor în vigoare. Noul tip de interconectare IP va funcţiona în paralel cu soluţia actuală de interconectare, fiind asigurată preluarea tuturor apelurilor, indiferent de condiţiile tehnice utilizate”, a informat miercuri ANCOM.

În urma demersurilor iniţiate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru modernizarea SNUAU, sistemul informatic centralizat de preluare şi dispecerizare a apelurilor către 112 va utiliza o infrastructură bazată pe un nou tip de interconectare, respectiv interconectarea bazată pe tehnologia IP.

Astfel, ANCOM propune redefinirea condiţiilor de interconectare între SNUAU şi Telekom România, prin utilizarea tehnologiei IP, în vederea preluării apelurilor de urgenţă şi a informaţiilor de localizare corespunzătoare acestora. De exemplu, interconectarea IP trebuie să fie realizată prin legături de date private şi securizate, asigurându-se redundanţa atât la nivel fizic, cât şi la nivel logic.

Proiectul de modernizare a SNUAU prevede, totodată, modernizarea punctelor de preluare şi dispecerizare a apelurilor de urgenţă, cu introducerea unor Centre Naţionale 112 care asigură preluarea şi procesarea apelurilor de urgenţă.

În consecinţă, proiectul de decizie al ANCOM prevede amplasarea punctelor de interconectare bazate pe tehnologia IP în cadrul Centrelor Naţionale 112 din Bucureşti, Braşov şi Sibiu.

”Astfel, în situaţia în care cel puţin un Centru Naţional 112 nu este funcţional, va fi asigurată rerutarea automată a traficului către centrele disponibile. De asemenea, fiecare interfaţă a echipamentelor de interconectare IP va asigura o capacitate de 1 Gbit/s, iar fiecare punct de interconectare va asigura transportul traficului la nivel naţional pentru minim 1.500 sesiuni (apeluri) simultane şi procesarea a minim 200 de sesiuni (apeluri) pe secundă”, arată autoritatea.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, ANCOM analizează şi stabileşte condiţiile tehnice şi economice referitoare la realizarea comunicaţiilor către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.

Proiectul de Decizie ANCOM pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă poate fi consultat pe site-ul autorităţii.

Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 10 iulie 2020.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.