Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte în luna octombrie. Analiştii financiari consideră că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe sunt supraevaluate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică şi-a continuat scăderea, inregistrand valori apropiate de minimele istorice, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanţă cu scăderea încrederii în economie, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus de la 4,5% în 2022 la 1,6% în 2023”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut la valoarea de 33,3 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat scăderii, cu 0,3 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 3,4 puncte a componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,56%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o uşoară reducere faţă de exerciţiul din luna august.

În jur de 79% dintre participanţii la sondaj anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor), în timp ce peste 83% dintre participanţi consideră aceste preţuri supraevaluate (nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%.

Evoluţia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,5%. Pentru anul 2023 valoarea anticipate de creştere a PIB real este 1,6%.

Datoria publică în PIB este anitcipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.