Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 45,6 puncte, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 45,6 puncte. Această situaţie s-a datorat în special creşterii, cu 10,1 puncte a componentei de anticipaţii. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%”, arată asociaţia.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9818 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0465 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o corecţie faţă de exerciţiul din luna iulie.

“Pe fondul datelor macroeconomice pozitive înregistrate în luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creştere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componenta sa de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipaţii de decelerare a economiei în următoarea perioadă. Anticipaţiile inflaţioniste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanţii estimând însă că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, CFA –Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la valoarea de 5,9%. Evoluţia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,1%.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.