Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris, în anul 2020, prime brute în valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, în creştere cu 4,6% faţă de valoarea înregistrată în anul 2019, ritmul de creştere fiind diminuat însă faţă de 2019, când majorarea a fost 8%, a informat autoritatea, care a publicat joi evoluţia pieţei asigurărilor în anul 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În anul 2020, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 4,6% faţă de valoarea înregistrată în anul anterior. Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF”, arată ASF.

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în anul 2020, a fost de 9.281.000.982 lei, în creştere cu 6,3% faţă de 2019.

Primele 10 societăţi de asigurare care au subscris prime aferente asigurărilor generale au cumulat o valoare de 8.871.747.032 lei, ceea ce reprezintă circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le deţin clasele A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant şi A8 - Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7).

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2020 a atins valoarea de aproximativ 3,97 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5%.

În anul 2020, gradul de concentrare se menţine semnificativ pentru primii asigurători din top, astfel că primii doi asigurători cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România. La 31 decembrie 2020, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv 12 luni. 

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 2% la 31 decembrie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 628 lei, arată raportul ASF.

În anul 2020, asigurătorii RCA, autorizaţi şi supravegheaţi de ASF, au încheiat un număr de 221.702 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 21.978.791 lei.

La 31 decembrie 2020, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea 9 asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare - Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa SA.

Asigurări de locuinţe

Pe ansamblul pieţei asigurărilor de locuinţe (obligatorii şi facultative), la 31 decembrie 2020 s-a înregistrat o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 3% comparativ cu aceeaşi dată a anului precedent, în vreme ce indemnizaţiile brute plătite au scăzut cu circa 7%.

Comparativ cu aceeaşi dată a anului anterior, la 31 decembrie 2020, numărul de contracte în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare a crescut uşor cu circa 1%, primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 4%, în timp ce indemnizaţiile brute plătite au crescut cu aproximativ 6%.

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe, pe parcursul anului 2020, au înregistrat o valoare mai mare cu 2,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce indemnizaţiile brute plătite au fost în scădere cu circa 7%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 1%.

Asigurări de viaţă şi sănătate

Potrivit raportului ASF, asigurările de sănătate au cumulat în anul 2020 prime brute subscrise în valoare de aproximativ 451 milioane lei, în creştere cu 18,38% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. 

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) sunt în sumă de 274 milioane lei, în creştere cu aproximativ 23% şi reprezentând circa 61% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate. În timpc ce, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă (AV) sunt în sumă de 177 milioane lei, în creştere cu circa 12% faţă de perioada similară a anului anterior.

Numărul contractelor în vigoare la finalul lunii decembrie 2020 la nivelul întregii pieţe a asigurărilor de sănătate se situa la 377.854, în scădere cu circa 6% faţă de numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2020. Cele mai multe dintre contractele în vigoare (350.668, reprezentând circa 93% din numărul total de contracte) sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.

În anul 2020, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au raportat indemnizaţii brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de aproximativ 213 milioane lei, astfel: 142 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o reducere de aproximativ 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior; 71 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizaţii brute aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o scădere de circa 3% faţă de anul 2019.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.