Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat joi, în dezbatere publică, timp de cinci zile, norma de calcul al tarifelor maxime ale asigurărilor auto obligatorii RCA, care vor fi aplicate în următoarele şase luni, dar din care lipsesc mai multe măsuri stabilite la discuţiile cu transportatorii, printre care şi marja de profit pe care şi-o pot stabili asigurătorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ASF a anunţat, săptămâna trecută, că va stabili în 30 de zile tarife maxime pentru fiecare categorie de vehicule pentru poliţele RCA, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă (OUG) publicată recent în Monitorul Oficial.

Tarifele vor fi îngheţate timp de şase luni, potrivit acordului stabilit între guvern şi transportatori. ASF a publicat joi norma privind metodologia de calcul al tarifelor RCA, care va rămâne în dezbatere publică timp de cinci zile.

Din aceasta lipsesc însă anumite măsuri anunţate în prima variantă a formulei de calcul, cum ar fi marja de profit pe care şi-o pot stabilit firmele de asigurare.

În plus, nu mai apare şi precizarea potrivit căreia, în calculul tarifelor, se va ţine cont de datele obţinute de la fostul lider al pieţei RCA, Astra Asigurări, şi Carpatica Asig. Prima a intrat oficial în faliment în luna aprilie, iar în cazul celei de-a doua a fost declanşată procedura de faliment în luna iulie.

În proiectul de normă apar în plus faţă de varianta stabilită cu transportatorii detalii legate de vârstă. Astfel, tarifele vor fi calculate şi în funcţie de grupele de vârstă ale şoferilor persoane fizice, încadraţi astfel:  sub 25 ani, 26-30 ani, 31-40 ani, 41-50 ani, 51-65 ani şi peste 65 de ani.

”Pentru determinarea unui tarif de primă pentru asigurarea unui eveniment incert sunt efectuate estimări ale probabilităţilor asociate cu apariţia şi/sau severitatea unui eveniment, estimări care se bazează pe istoricul evenimentelor întâmplate şi pe proiecţiile tendinţelor”, se mai arată în proiect.

Transportatorii s-au declarat mulţumiţi de măsura îngheţării pentru şase luni a tarifelor RCA şi susţin că aceasta era o măsură necesară, în contextul unei pieţe dezechilibrate şi al creşterii accelerate a tarifelor în ultimul an.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizaţie din care fac parte trei companii care activează pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto, a atras atenţia că decizia autorităţilor de plafonare a preţurilor RCA, deşi temporară, este o măsură extremă care trebuie luată doar în cazuri excepţionale şi după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibre majore ale pieţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.