Arieratele autorităţilor locale din România, respectiv datoriile cu întârzieri la plată de peste 90 de zile, au ajuns la 141,72 milioane lei (31,8 milioane euro) la jumătatea anului, în creştere cu 22% faţă de nivelul înregistrat în primul trimestru, dar s-au diminuat aproape la jumătate de la 30 iunie 2015, cele mai mari sume fiind consemnate în judeţele Constanţa, Prahova şi Vâlcea, în timp ce Covasna, Galaţi şi Sibiu nu au asemenea datorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul semestru al anului trecut, arieratele autorităţilor locale se situau la 248 milioane de lei, iar la finele lunii noiembrie ajunseseră la 266,7 milioane lei, astfel că Executivul a alocat această sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru stingerea datoriilor.

Cu toate acestea, autorităţile locale au încheiat anul cu arierate de 72,9 milioane lei.

La jumătatea anului curent, autorităţile locale din judeţul Constanţa aveau cele mai mari datorii cu scadenţa depăşită de peste 90 de zile, de 20,2 milioane lei, fiind urmate de cele din Prahova (13,65 milioane lei), Vâlcea (10,57 milioane lei), Bucureşti (8,95 milioane lei) şi Suceava (7,83 milioane lei), potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

În Capitală, sectorul 6 avea arierate de 4,76 milioane lei, iar sectorul 5 de 4,19 milioane lei, în timp ce restul sectoarelor înregistrează arierate de sub 5.000 lei fiecare.

Cele cinci judeţe fruntaşe în topul datoriilor cu întârzieri de peste 90 de zile cumulează 43% din arieratele la nivel naţional.

La polul opus se regăsesc judeţele Covasna, Galaţi şi Sibiu, care nu înregistrează astfel de debite.

Arieratele bugetului general consolidat au totalizat după primele şase luni 156,55 milioane lei, în urcare cu 15% de la 30 martie, pe fondul creşterii datoriilor în administraţia locală.

Din totalul acestora, 154,4 milioane lei erau către furnizori comerciali.

În funcţie de perioada de întârziere la plată, debitele de peste 90 de zile însumau 49 milioane de lei, cele de peste 120 de zile - 93,6 milioane lei, iar cele cu scadenţa depăşită deja de un an au ajuns la 13,9 milioane lei.

Totalul plaţilor restante, care include şi arieratele, au urcat însă la 885,46 milioane lei la jumătatea anului, de la 694,58 milioane lei la finele primului trimestru.

“Deşi la nivelul ordonatorilor principali de credite se constată o accelerare a plăţilor comparativ cu semestrul I 2015, acestea se situează totuşi mult sub programul semestrial, ceea ce impune o mai mare atenţie din partea acestora în respectarea programului stabilit de cheltuieli”, se atrage atenţia într-un raport al Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.