Arabia Saudită va investi peste 500 de miliarde de riali (133,34 miliarde dolari) în aeroporturi, porturi maritime, căi ferate şi alte infrastructuri, până la sfârşitul deceniului, pentru a transforma regatul într-un centru al transporturilor şi logisticii, a anunţat Ministerul transporturilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care promovează diversificarea economiei pentru a reduce dependenţa de veniturile vânzărilor de petrol şi a crea locuri de muncă.

Ministrul Transporturilor, Saleh bin Nasser al-Jasser, a spus în cadrul unui eveniment din Arabia Saudită că strategia include multe mega proiecte, pentru care vor fi alocate peste 500 de miliarde de riali.

Strategia este un nou proiect economic care plasează Riadul în competiţie cu Emiratele Arabe Unite, care sunt un centru de afaceri, comercial şi de turism în regiune.

Arabia Saudită intenţionează să mărească numărul de rutelor internaţionale de aviaţie de la 99 la peste 250, iar  traficului anual total de pasageri se se tripleze de la 103 milioane în 2019 la 330 milioane până în 2030, a declarat Abdulaziz Al-Duauilj, şeful autorităţii aeronautice.

Reţeaua internaţională a regatului este în prezent semnificativ mai mică decât cea a statelor vecine mai mici, EAU sau Qatar, ambele fiind mari huburi de tranzit aerian.

Capacitatea anuală a Aeroportului Internaţional King Khalid din Riyadh şi a Aeroportului Internaţional King Abdulaziz din Jeddah se va extinde fiecare la 100 de milioane de pasageri, , a spus Al-Duauilj.

El a mai spus că regatul îşi propune să devină un centru global de logistică a transportului aerian de mărfuri, gestionând 4,5 milioane de tone de marfă aeriană pe an, faţă de 900.000 în 2019.

Arabia Saudită a anunţat recent că va fi lansată o nouă companie naţională de transport aerian, ca parte a strategiei, care îşi propune să facă din regat al cincilea cel mai mare hub global de tranzit aerian de pasageri.

Surse familiare cu planurile au declarat pentru Reuters că noua companie aeriană va viza traficul de tranzit internaţional, punând-o în concurenţă directă cu giganţii din Golf Emirates şi Qatar Airways.

Celelalte companii aeriene din Arabia Saudită, cum ar fi Saudia, deţinută de stat, şi filiala sa low-cost lowadeal, operează în principal servicii interne şi zboruri punct-la-punct către şi dinspre ţara cu 35 de milioane de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.