Apele Române anunţă, vineri, că unda de poluare de pe Valea Borod s-a diluat la o distanţă de 4 kilometri de coada lacului Lugaş, pe râul Crişul Repede. În urma analizelor de laborator a reieşit că sunt depăşiri pentru indicatorii de fier, mangan şi zinc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unda de poluare provenită din mină Corniţel s-a diluat pe râul Crişul Repede la o distanţă de 4 km de coada lacului Lugaş şi se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km. Din analizele şi observaţiile făcute de specialiştii Apele Române Crişuri, poluarea s-a atenuat în amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud (judeţul Bihor) din cauza diluării cu apele râului Crişul Repede şi a sedimentării suspensiilor provenite din mină. Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitaţii abundente, acestea să fie antrenate şi prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone”, anunţă, vineri, Apele Române.

Potrivit sursei citate, rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crişuri din Oradea indică depăşiri pentru indicatorii: fier, mangan şi zinc la primele trei puncte de prelevare.

”Oxigenul dizolvat, pH-ul şi conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă în toate cele cinci puncte de prelevare. Nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă”, arată Apele Române.

Prelevările au fost făcute joi, 29 februarie 2024, din cinci puncte: la ieşirea din mina Corniţel; din Valea Borod; din râul Crişul Repede (3), în imediata apropiere a confluenţei cu Valea Borod (1), în amonte de confluenţă (1) şi în amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud ( judeţul Bihor).

Administraţia Naţională Apele Română a avertizat, joi, asupra unei posibile poluări care s-a prodsus în judeţul Bihor, pe un afluent al Crişului Repede. Se lua în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza ultimului cutremur produs în zonă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.