Administraţia Naţională Apele Române anunţă, vineri, că sectoarele îndiguite ale râurilor Tur şi Crasna sunt în continuare sub incidenţa codurilor portocaliu şi galben, fiind depăşite cotele de apărare. Acumularea Călineşti-Oaş se află în faza a II-a de apărare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Echipe mixte din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, alături de cele ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au finalizat intervenţia de supraînălţare a coronamentului digului de contur al polderului Moftin. Au fost folosiţi 200 de saci cu nisip şi un buldoexcavator. Polderul Moftin a atenuat viitura produsă pe râul Crasna”, au transmis, vineri, Apele Române, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că sectoarele îndiguite ale râurilor Tur şi Crasna sunt în continuare sub incidenţa codurilor hidrologice portocaliu şi galben.

”În momentul actual, sunt depăşite cotele de apărare pe aceste tronsoane, iar acumularea Călineşti-Oaş se află în faza a II-a de apărare. Specialiştii noştri asigură fluxul informaţional al datelor prin Dispecerat către toate structurile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, precum şi monitorizarea nivelurilor şi debitelor cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice”, au mai precizat specialiştii.

Anterior, aceştia anunţau că, din cauza precipitaţiilor înregistrate (50-70 l/mp) în ultimele 48 de ore, căzute pe un sol saturat, precum şi a regimului excedentar specific lunilor noiembrie şi decembrie, s-au produs inundaţii cu puternic impact local, provocate de băltiri şi revărsări ale cursurilor de apă.

 Specialiştii monitorizează propagarea viiturii formate anterior pe râul Crasna şi sunt pregătiţi să acţioneze cu mijloace şi utilaje de intervenţie, dacă va fi cazul.

În cursul serii trecute s-a acţionat preventiv pentru supraînălţarea digului, pe malul stâng şi drept, în intravilanul localităţii Craidorolţ fiind montaţi 1.500 de saci. Totodată, s-a intervenit în cursul nopţii pentru punerea în siguranţă a liniei de apărare.

Viitura formată pe Crasna s-a propagat în aval, zonele fiind monitorizate în teren până la frontiera României cu Ungaria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.