Administraţia Naţională Apele Române anunţă, luni, că rezerva de apă în principalele 40 de lacuri este mai mică cu 10% decât anul trecut în aceeaşi perioadă, dar poate satisface necesarul pentru beneficiari. De asemenea, instituţia anunţă că nu se înregistrează secţiuni sub debitul minim necesar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este astăzi de 70% cu 10% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul de apă este la această oră de 3 miliarde de metri cubi faţă de 3,5 miliarde de metri cubi de apă cât era în martie 2023”, anunţă, luni, Apele Române.

Instituţia precizează cărezerva de apă, deşi mai mică decât anul trecut, poate satisface necesarul pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă.

”Diferenţele de valori provin în principal din cauza faptului că iarna 2022-2023 a fost mai bogată în zăpadă şi aport mare de precipitaţii decât iarna 2024. Comparativ, dacă anul trecut (ianuarie- februarie 2023), echivalentul apei în stratul de zăpadă era de 650 milioane de metri cubi de apă, în acest an (februarie 2024), acesta nu depăşea 200 milioane de metri cubi de apă”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit acestora, abundenţa precipitaţiilor din perioasa 2022-2023 este explicată prin faptul că regimul termic sever şi lipsa precipitaţiilor din vara 2022 au favorizat evaporarea unei cantităţi mari de apă în atmosferă şi formarea unor cicloane mediteraneene. Acestea au avut ca rezultat o iarnă bogată din punct de vedere hidrologic.

”Refacerea rezervelor de apă din principalele 12 lacuri de importanţă majoră, cu preponderenţă energetică şi de alimentare cu apă (în administrarea Apelor Române sunt trei: Siriu-  Apele Romane Buzau-Ialomita, Râuşor şi Pecineagu- Apele Române Argeş-Vedea, celelate aparţin Hidroelectrica) este condiţionată de regimul precipitaţiilor. La cele 12 lacuri, se adaugă celelate lacuri (până la 40), cu folosinţă complexă, care constituie rezerva de apă strategică a României”, a mai transmis instituţia citată.

Specialiştii Apele Române  exploatează continuu lacurile din administrare şi iau măsuri de stocare a apei în vederea furnizării necesarului de apă cu prioritate pentru populaţie, dar şi pentru producerea energiei electrice.

”La această oră, nu se înregistrează secţiuni sub debitul minim necesar”, a mai transmis Apele Române.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.