Procurorii generali din 48 de state americane, Districtul Columbia şi Puerto Rico au deschis o investigaţie antitrust împotriva marilor companii de tehnologie, centrată pe Google, diviza grupului Alphabet, a anunţat oficial, luni, procurorul general al statului Texas, Ken Paxton, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta va fi coordonată de Paxton şi se va concentra pe afacerile cu publicitate ale Google. California şi Alabama nu participă la această investigaţie.

Statele au solicitat în mod oficial documente din partea Google şi a diviziei de publicitate, a spus Paxton. Mai mulţi procurori generali care au participat la acest anunţ, la Washington, au spus că investigaţia este ”preliminară”, dar că se aşteaptă ca aceasta să fie extinsă pentru a acoperi şi alte probleme, între care confidenţialitatea datelor.

Procurorul general din Utah, Sean Reyes, a spus că investigaţia este ”în beneficiul ecosistemului tehnologiei, pentru a ajuta la egalizarea terenului de joc”.

Procurorul general din Arkansas, Leslie Rutledge, a numit motorul de căutare al Google drept un ”demolator” şi a argumentat că o căutare gratuită vine uneori cu costul libertăţii de a alege cele mai bune produse de la cele mai bune companii.

Preşedintele Trump a cerut o supraveghere mai strictă a companiilor de media socială şi a Google, pe care le acuză că au defavorizat politicienii conservatori, fără să prezinte şi dovezi.

Google a fost acuzată în ultima perioadă că serviciul de căutare pe internet, care a ajuns atât de dominat încât a devenit verb, îndreaptă consumatorii către propriile produse, în detrimentul concurenţilor săi. Au existat şi plângeri legate de un posibil comportament anti-concurenţial în privinţa modului în care sunt gestionate afacerile cu publicitate.

Google a anunţat vineri că va colabora în cadrul investigaţiei, dar luni a refuzat să facă alte comentarii.

Separat, un grup de procurori generali, conduşi de cel din New York, se concentrează pe investigarea Facebook, potrivit unui anunţ făcut vineri.

Facebook a fost criticată că permite postările înşelătoare şi ştirile false. Will Castleberry, vicepreşedinte al Facebook pentru politici locale şi statale, a declarat săptămâna trecută că Facebook va coopera cu procurorii generali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.