Autoritatea Naţională Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că gospodăriile din cele două localităţi din judeţul Buzău unde a fost confirmată pesta porcină africană au fost plasate sub supraveghere oficială şi că a fost începută şi o anchetă a Poliţiei, pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus prin produse provenite de la porcii dintr-o zonă unde există focare ale bolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform ANSVSA, în urma confirmării diagnosticului  la porcii din două gospodării din localităţile Lunca (comuna Pătârlagele) şi Pănătău din judeţul Buzău, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină, iar gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport şi a fost dispusa uciderea porcilor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

ANSVSA mai spune că au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele suspecte şi de la cele sacrificate (3 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

De asemenea, a fost începută şi o anchetă a Poliţiei pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare ale bolilor.

"ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", mai transmite instituţia, care reaminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Buzăul este cel de al unsprezecelea judeţ în care a fost depistată pesta porcină africană, cea mai recentă raportare a ANSVSA arătând că sunt peste 780 de focare, iar aproximativ 120.000 de porci au fost deja sacrificaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.