Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susţine, într-un comunicat transmis miercuri agenţiei News.ro, că declaraţiile fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu privind eficienţa angajaţilor autorităţii de reglementare sunt "nefondate", constituie o formă de presiune asupra angajaţilor şi ar putea reflecta posibile interese din partea unor companii din energie care au contracte de consultanţă cu Deloitte Romania, firma la care lucrează în prezent Nicolescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro, că ANRE are în prezent circa 300 de angajaţi, dar din care lucrează şi ”duc greul” numai 30.

"Considerăm că exprimarea în spaţiul public a unor afirmaţii nefondate privind activitatea şi angajaţii ANRE constituie o formă de presiune asupra instituţiei noastre şi că aceste opinii pot fi reflecţia unor posibile interese ale operatori economici reglementaţi care au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă cu Deloitte Romania", se afirmă în documentul transmis de ANRE.

Autoritatea, care funcţionează de peste un an cu doar patru din şapte membri în Comitetul de Reglementare pentru că Parlamentul nu a numit nici până acum un vicepreşedinte şi doi membri simpli, susţine că are o autonomie "specifică unei autorităţi de reglementare, cu atribuţii şi competenţe similare celorlalte autorităţi din statele europene".

Parlamentul trebuie să numească trei noi membri, dintre care un vicepreşedinte şi doi membri simpli, în Comitetul de Reglementare al ANRE, posturile fiind rămase vacante din aprilie 2015. Comitetul are în total şapte membri, din care doar patru sunt ocupate în prezent.
 
Întârzierea numirii celor trei noi membri generează probleme în funcţionarea autorităţii de reglementare în energie, în condiţie în care, pentru orice decizie, este nevoie de prezenţa tuturor celor patru membri rămaşi. 
 
Cu toate acestea, ANRE susţine că declaraţiile fostului ministru "pot afecta integritatea şi autonomia ANRE, printr-o acţiune mediatică, cu atât mai mult cu cât instituţia este angrenată în finalizarea procesului de liberalizare totală a pieţei de energie electrică şi a celei de gaze naturale".

Fostrul ministru Răzvan Nicolescu a menţionat, marţi, că trecerea ANRE în subordinea Parlamentului, pe care a susţinut-o, s-a dovedit o măsură cu efecte proaste. 

”Înainte erau 200 şi lucrau 30. Acum sunt 300 şi lucrează tot cei 30. Deci aş vrea-o pe doamna Mânecuţă (Maria Mânecuţă, director general în cadrul ANRE, n.r.), pe domnul Tobescu (Florin Tobescu, şef serviciu Direcţia Relaţii Internaţionale, n.r.), pe domnul Alicuş (Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE, n.r.), pe cei care duc greul acolo, aş vrea să-i multiplicăm. Şi să am 300 de Alicuş, Mânecuţă, nu tot felul de prieteni de pe la partid care nu şi-au găsit loc de muncă, care le-au lipit afişele şi hai acum să-i angajăm pe la ANRE”, a spus Nicolescu.

Răzvan Nicolescu este în prezent executive lead advisor la Deloitte România.

Prezent la eveniment, Florin Tobescu de la ANRE a precizat că la autoritate lucrează 270 de persoane şi a susţinut că numărul este insuficient faţă de nevoile instituţiei. 

”Sunt nişte criterii la angajare şi nişte comisii de evaluare. Cunoaştem foarte bine traseul sinuos pe care l-a avut autoritatea la un anume moment şi dacă nu suntem optimişti că lucrurile pot fi îndreptate, cred că nu ne mai rămâne nimic de zis atunci”, a spus Tobescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.