Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri un ordin privind completarea metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de energie electrică, prin care limitează creşterea tarifelor aplicate clienţilor finali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au depăşit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.

Completarea metodologiei a rezultat în urma situaţiilor înregistrate în perioada ianuarie-februarie 2017 pe piaţa de energie electrică ce au determinat achiziţia din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), de către furnizorii de ultimă instanţă, a energiei electrice în vederea completării necesarului de consum pentru clienţii finali aflaţi în portofoliul lor, precizează ANRE într-un comunicat.

Decizia a fost luată în urma preluării de către furnizorii de ultimă instanţă a unui număr semnificativ de clienţi aflaţi în portofoliul unor furnizori concurenţiali.

Modificările au vizat, în principal, ”evitarea/limitarea creşterii de tarife aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, prin acordarea posibilităţii achiziţiei energiei electrice de pe toate pieţele administrate de Opcom, în cazul suspendării/încetării unor contracte bilaterale încheiate pe PCSU”, arată ANRE, într-un comunicat.

În plus, ANRE a avut în vedere minimizarea riscurilor financiare la care sunt expuşi furnizorii de ultimă instanţă (FUI) prin extinderea limitelor admise de metodologie la stabilirea costurilor justificate cu achiziţia energiei electrice facturate la tarif componenta de piaţă concurenţială şi prin acordarea furnizorilor de ultimă instanţă a dreptului de a factura un tarif suplimentar clienţilor noncasnici preluaţi în regim de ultimă instanţă şi care nu au dreptul la serviciul universal,  pentru perioadele în care preţul mediu pe PZU înregistrează o creştere mai mare de 10% faţă de preţul mediu.

ANRE susţine că, prin aceste modificări, s-a avut în vedere ”asigurarea corectitudinii acţiunilor şi predictibilităţii costurilor pentru participanţii la piaţă implicaţi”, reducerea expunerii furnizorilor de ultimă instanţă la volatilitatea preţurilor pieţelor pe termen scurt, precum şi minimizarea riscului de creştere a preţului energiei electrice plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.