Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă persoanelor fizice să recupereze sumele calculate greşit de Raiffeisen Bank, pentru dobânzile unor credite din perioada 2006-2009 şi au precizat că până în prezent a fost achitat un procent de 92% din totalul sumelor respective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă beneficiarilor - foşti şi actuali clienţi ai Raiffeisen Bank S.A, cu credite încheiate în LEI/EUR/USD, în perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, momentul emiterii Ordinului de Preşedinte ANPC, prin care s-a dispus restituirea sumelor reclaculate, în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi – să se prezinte la unităţile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite potrivit Ordinului amintit, ţinând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligaţia restituirii acestor sume”, a transmis ANPC, luni, printr-un comunicat de presă.
În urma unei acţiuni de control, echipele de comisari ANPC au constatat că operatorul economic Raiffeisen Bank a calculat dobânzile creditelor în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009, într-un mod eronat, ceea ce a dus la încasarea unor sume fără temei legal, de la debitori. 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
“Ca atare, ANPC a sancţionat banca şi a dispus restituirea de către aceasta a sumelor încasate în plus, măsură consfinţită şi de sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde aceasta fusese constestată de operatorul economic. În situaţia descrisă, s-au aflat 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, în perioada menţionată, urmând a fi rambursate peste 19 milioane de euro consumatorilor afectaţi”, a menţionat sursa citată.
Comisarii ANPC au menţionat că până în prezent, calculul sumelor recuperate a rezultat că a fost achitat un procent estimat la 92% din totalul sumelor aferente acestui Ordin, banca argumetând că diferenţa de 8% a rezultat din existenţa unor contracte de credit pentru care titularii nu s-au prezentat la bancă.
“De aceea, ANPC recomandă consumatorilor persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, să se prezinte la oricare dintre sucursalele Raiffeisen Bank din ţară pentru a intra în posesia sumelor de rambursat, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc”, au mai precizat comisarii ANPC.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.