Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) lansează în dezbatere publică un set de măsuri de reglementare a pieţelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile în reţelele de telefonie, propunând menţinerea tarifelor reglementate valabile de la 1 aprilie 2014.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei analizei pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor de telefonie fixă, autoritatea a identificat 35 de companii cu putere semnificativă.

Autoritatea a propus menţinerea tarifului maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe la nivelul de 0,14 eurocenţi/minut, fără TVA, valabil de la 1 aprilie 2014.

În cazul serviciilor de terminare a apelurilor la telefonia mobilă, ANCOM a identificat cinci firme cu putere semnificativă pe piaţă: Lycamobile SRL, care operează reţeaua mobilă virtuală ”complet”, Orange România, RCS & RDS (DigiMobil), Telekom România şi Vodafone România.

Şi în acest caz, ANCOM propune menţinerea tatrifului maxim de terminare a apelurilor la 0,96 eurocenţi/minut, fără TVA. 

“Nivelurile actuale ale tarifelor corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile, rămân neschimbate, întrucât reflectă costurile eficiente ale furnizării acestora de către operatorii din România, acestea situându-se, în ambele cazuri, sub nivelul mediei europene”, a motivat ANCOM.

În ceea ce priveşte obligaţia de a permite accesul la elemente ale reţelei şi la infrastructura asociate, ANCOM consideră oportună impunerea către firmele de telefonie fixă şi mobilă, considerate cu putere semnificativă de piaţă, obligaţia de a oferi serviciul de interconectare bazat pe tehnologia IP conform cerinţelor tehnice armonizate la nivel national.

Măsura se va aplica de la 1 iulie 2018, dar nu mai devreme de şase luni de la intrarea în vigoare a deciziei privind adoptarea cerinţelor tehnice armonizate la nivel naţional. 

După încheierea perioadei de consultare publică, respectiv analizarea observaţiilor şi propunerilor primite, ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană, Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC) şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse.

Comisia Europeană, OAREC şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.