Modul de funcţionare a burselor americane ar putea fi schimbat radical, deşi e un proces îndelungat, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România, care precizează că sunt în plin proces de realizare reglementări mai stricte pe tema criptomonedelor, a burselor unde se tranzacţionează acestea, şi a ”stablecoins”, instrumente cu valori legate de monedele tradiţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Gary Gensler, din iunie anul trecut preşedinte al SEC (autoritatea de reglementare a pieţei bursiere din SUA) a lucrat anterior atât în cadrul Goldman Sachs sau CFTC (supraveghere pentru pieţele la termen, de materii prime şi alte instrumente), cât şi în mediul academic, fiind profesor la MIT, unde a predat un curs de blockchain (Blockchain and Money). Experienţa sa în domeniu nu s-a tradus, însă, într-o abordare permisivă sau neimplicată”, arată, într-o analiză de piaţă, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

În aprilie anunţa intenţia de a supraveghea platformele care oferă tranzacţionare de criptomonede, vorbind despre riscurile şi conflictele de interese din domeniu, iar în mai se aştepta ca multe din proiecte din spaţiul cripto să eşueze.

”Reglementări mai stricte pe tema criptomonedelor, a burselor unde se tranzacţionează acestea, şi a ”stablecoins”, instrumente cu valori legate de monedele tradiţionale, sunt în plin proces de realizare. Acesta nu e singurul plan de impact pe care îl pregăteşte Comisia SEC. Micii investitori au folosit la începutul anului trecut forumuri publice, precum cele de pe Reddit  şi alte zone din social media, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de ceea ce ei numeau un joc incorect al firmelor de brokeraj care trimiteau spre execuţie instrucţiunile de tranzacţionare către anumite firme, de la care primeau în schimb un comision”, adaugă Cazacu.

Aşa numita plată pentru fluxul de ordine (payment for order flow) era văzută ca o metodă incorectă, aducând firmele în conflict de interese cu investitorii care ar fi preferat o dirijare spre bursa potrivită fără criterii suplimentare.

Potrivit analistului, fanii Gamestop au acuzat unele firme de brokeraj din SUA (între care Robinhood) că au dirijat ordine spre execuţie tocmai către Citadel, care a intervenit pentru a salva fondul Melvin, tocmai cel care miza pe scăderea acţiunilor Gamestop, operând în sens opus faţă de valul de investitori de retail.

Îngheţarea deschiderii de poziţii de cumpărare suplimentare pe Gamestop a fost reclamată vehement de către participanţii din piaţă prezenţi pe Reddit ca favorizând poziţia de vânzare în lipsă şi mergând, astfel, împotriva intereselor micilor investitori.

”Aşteptările pentru schimbarea regulilor au venit ca urmare a amplificării unor nemulţumiri mai vechi, iar conferinţa Piper Sandler de miercuri, un eveniment pe teme de piaţă, a reprezentat o bună ocazie pentru a face anunţuri majore. În propunerile din toamna anului 2021, printre alte zeci de sugestii se afla şi propunerea de a moderniza regulile referitoare la „structura pieţei de capital, printre care cele despre rutarea ordinelor, conflictele de interese, execuţia cea mai bună" şi alte aspecte adiacente precum comisioanele percepute. Autoritatea SEC are obligaţia de a investiga situaţiile care aduc atingere bunei funcţionări a pieţei, şi să ofere, astfel, protecţie investitorilor de retail”, mai spune el.

Schimbările propuse sunt fundamentale, ar interveni asupra modului în care funcţionează firme precum Virtu, Citadel sau brokerul Robinhood, acesta fiind remunerat pentru trimiterea fluxului de ordine către firme care le execută, deşi, la rândul său, nu percepe comision pentru tranzacţionare de la clienţi.

Citadel, aflată în top din punct de vedere al veniturilor, a plătit, în 2021, 2,6 miliarde de dolari, către brokerii care au redirecţionat ordinele de tranzacţionare spre propriile sisteme. Din această sumă, acţiunile reprezintă o porţiune mai mică, de 0.87 miliarde dolari, în timp ce opţiunile iau partea leului, 1,7 miliarde de dolari, potrivit firmei care acţionează ca market-maker.

”Întrebarea principală este: vor fi interzise practicile de plată pentru a primi un flux de ordine? Aceasta ar dizolva sau cel puţin afecta semnificativ, în lipsa unei reinventări, modelul de business al unor firme precum Robinhood. Acţiunile sale au atins un vârf de 85 de dolari în august anul trecut, dar ieri la închidere valorau 8,38 dolari, pierzând peste 90% din valoare. Procedura de modificare a reglementărilor este una de durată: se speră că regulile ar fi schiţate în această toamnă”, afirmă analistul.

Până la implementarea efectivă, este nevoie de două runde de vot în Comisie, a doua luând în calcul comentarii şi propuneri, ale tuturor celor implicaţi, strânse, probabil, pe o perioadă de câteva luni.

”Trenul a fost pus în mişcare, şi prinde viteză, însă intensitatea activităţilor de lobby fac ca rezultatul să nu fie unul cert. Din perspectiva noastră,  probabilitatea este în favoarea schimbării, cu o mai bună protejare a investitorilor de retail.

Pentru unii jucători, adaptarea rapidă şi refacerea modelului de business va fi esenţială pentru păstrarea profitabilităţii (sau a speranţei de profitabilitate pe un orizont mai lung) sau chiar supravieţuire. Deşi e un proces îndelungat, sunt şanse mari ca modul de funcţionare a burselor americane să fie schimbat radical”, arată el.

Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC şi KNF. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 pieţe importante din Europa, America Latină şi Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licenţe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite şi Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house şi premiate la nivel global (xStation şi xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acţiuni cu deţinere, ETF-uri cu deţinere şi CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituţiile financiare din întreaga lume.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.