Piaţa valutară internaţională va fi marcată în 2017 de negocierile pentru Brexit, de incertitudinile economice şi politice din zona euro şi divergenţa politicilor monetare din SUA şi Europa, care sugerează continuarea declinului lirei sterline şi deprecierea euro la paritate cu dolarul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lira sterlină s-a prăbuşit, euro a avut probleme, iar dolarul s-a apreciat în 2016, un an plin de evenimente, iar pe măsură ce 2017 se apropie întrebările continuă să fie mai numeroase decât răspunsurile, comentează International Business Times.

Moneda britanică a avut o evoluţie bună în primul semestru, iar înainte de referendumul pentru Brexit din 23 iunie a atins maximul anului, avansând cu 0,9% faţă de dolar, la 1,4877 dolari pe unitate.

A doua zi după referendumul la care britanicii au susţinut cu 52% la 48% ieşirea din Uniunea Europeană, lira a consemnat al treilea cel mai grav declin zilnic al unei monede din ultimii 40 de ani, coborând la 1,3228 dolari pe unitate.

Scăderi mai ample au fost înregistrate de francul elveţian în ianuarie 2015, după ce Banca Elveţiei a eliminat plafonul care împiedica apreciere monedei, şi de yenul japonez în timpul crizei petrolului din 1973.

Rezultatul referendumului a provocat deporecierea lirei cu 19% în decurs de trei luni după referendum, moneda britanică atingând pe 11 octombrie cel mai redus nivel al ultimilor 31 de ani, de 1,2123 dolari pe unitate.

Ulterior, lira a mai recuperat din pierderi şi pare să încheie anul la 1,24-1,25 dolari pe unitate, după ce pe 6 decembrie a urcat la 1,2775 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel de după 4 octombrie. Totuşi, moneda britanică este cu 12%, respectiv cu 15% sub nivelul de la începutul anului, în raport cu euro şi dolarul.

Lira sterlină a consemnat în acest an a doua cea mai slabă evoluţie între monedele importante la nivel global, după peso-ul mexican.

Incertitudinile legate de Brexit au marcat traiectoria lirei în acest an, iar evoluţia negativă a monedei britanice ar putea continua în 2017.

”Divergenţele dintre liderii de opinie ai industriei financiare pe tema Brexit au amplificat îngrijorările, în timp ce temerile legate de posibilitatea unui Brexit dur continuă să încurajeze investitorii să renunţe la liră”, a spus Lukman Otunuga, analist la FXTM.

Prăbuşirea lirei a distras atenţia de la alte monede, cum este euro, care, deşi nu a avut problemele monedei britanice, nu a traversat un an memorabil.

Marcată de incertitudinile politice şi problemele economice din zona euro, moneda unică pare să se îndrepte spre paritatea cu dolarul în 2017, după ce pe 20 decembrie a atins 1,0353 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după începutul anului 2003.

Declinul euro este cu atât mai vizibil cu cât pe 2 mai a atins cel mai ridicat nivel din acest an, de 1,1534 dolari pe unitate, iar pe 4 noiembrie era tranzacţionat la 1,1141 dolari pe unitate.

Slăbiciunea euro a fost accentuată de aprecierea dolarului, care în ultimele două luni a lăsat în urmă evoluţia mediocră din primul semestru, fiind pe cale să încheie anul în creştere după ce Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat dobânzile pentru prima oară în ultimul an.

Banca centrală americană, care în decembrie 2015 a mărit dobânzile pentru prima oară în ultimii nouă ani, a indicat că în 2017 ar urma alte trei măsuri similare.

Informaţia, cuplată cu promisiunile preşedintelui american ales Donald Trump pentru investiţii masive în 2017, a readus interesul pentru plasamentele în dolari, analiştii anticipând că acesta va ajunge la paritate cu euro.

”Se pare că euro ar urma să treacă de plafonul ultimilor doi ani şi să coboare aproape de paritatea cu dolarul atinsă ultima oară la sfârşitul lui 2002, pe măsură ce politicile BCE şi ale Fed continuă să se îndepărteze”, a apreciat Michael Hewson, analist şef la CMC Markets.

Jordan Hiscott, trader şef la Ayondo Markets, a arătat că ultima oară când cursul euro/dolar a atins actualul nivel a fost în 2003.

După mai mult de 13 ani, euro se confruntă cu o furtună perfectă, iar următorul nivel evident este paritatea cu dolarul, destul de posibil în trimestrul al doilea al anului viitor, a spus Hiscott.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.