În România există 30.000 de companii de impact, dintre care 70%, adică 21.000, s-ar putea afla în dificultate în următoarele şase luni, arată o analiză CITR, potrivit căreia accesarea la timp a mecanismelor de restructurare ar putea salva 400.000 de locuri de muncă din 12.000 de companii de impact aflate în dificultate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După şase luni de la declanşarea pandemiei, mediul de afaceri a traversat o perioadă de optimism precaut, s-a înregistrat o scădere cu 10% a insolvenţelor faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar nivelul NPL-urilor se află la un minim istoric de 4,3%. În acelaşi timp, începând cu luna martie 2020 s-au acumulat 14 miliarde lei taxe amânate la plată, ceea ce reprezintă 1,3% din PIB, iar adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar în următoarele şase luni”, arată analiza CITR.

România are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste 1 milion de euro.

”Un stress test efectuat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă, cu 20 de ani de experienţă în domeniu, arată că procentul companiilor de impact aflate în dificultate (restructurabile şi insolvabile) ar creşte de la 51% (cât era la începutul anului 2019) la 70% în situaţia unei crize financiare. Asta înseamnă 21.000 de companii care s-ar putea afla într-o stare de dificultate în perioada următoare”, spun reprezentanţii CITR.

Pe de altă parte, cea mai recentă analiză CITR, parte a Impetum Group, realizată pe un eşantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arată că 57% dintre afacerile aflate în insolvenţă au amânat în medie 3 ani luarea unei decizii de a accesa o măsură de restructurare, care le putea salva. Amânarea a dus la scăderea cu 50% a cifrei de afaceri, creşterea datoriilor cu 30% şi pierderea a peste 3.000 de locuri de muncă. 

„Menţinerea acestui comportament de amânare a luării unor decizii în contextul creşterii numărului de companii de impact ce se vor afla în dificultate pe fondul înrăutăţirii climatului economic va avea consecinţe fără precedent asupra mediului de afaceri românesc. Dacă ar fi să extrapolăm analizele noastre, ar rezulta că din cele 21.000 de companii de impact ce s-ar putea confrunta cu starea de dificultate – dacă 57% dintre ele în loc să amâne luarea unei decizii – ar ieşi din acest tipar al amânării şi ar accesa una dintre opţiunile existente pe piaţă, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioadă de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de muncă salvate, de o evitare a creşterii datoriilor cu 20 miliarde euro şi de 40 miliarde euro cifră de afaceri păstrată în economie. Oricât de optimişti sau pesimişti am fi privind viitorul mediului de afaceri românesc, e înţelept să avem planuri de acţiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economică, iar momentul cel mai bun pentru a acţiona este acum”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

Chiar şi în cazul companiilor care au amânat doar 1 an, respectiv 24% din companiile analizate, efectele asupra economiei sunt îngrijorătoare: se înregistrează o scădere cu 5% a cifrei de afaceri, o creştere a datoriilor cu 8-10% şi pierderea a 500 de locuri de muncă. În cazul acestora, gradul de lichiditate a scăzut cu 25%, iar pierderile de profit operaţional s-au ridicat la 5% din cifra de afaceri. Totuşi, companiile care nu amână mai mult de un an luarea unei decizii, au opţiunea de a aplica măsuri de prevenţie sau un plan de reorganizare, ceea ce le creşte şansele de recuperare a întregului business.

„În 20 de ani de experienţă, CITR a dobândit expertiză în toate tipurile de opţiuni pe care companiile aflate în dificultate le au la dispoziţie în România. Atât măsurile urgente de protecţie, care se adresează companiilor insolvabile, care aveau dificultăţi şi înainte de declanşarea pandemiei cât şi cele preventive de protecţie, care se adresează companiilor ce se află într-o dificultate temporară, pot fi soluţii salvatoare. Fie că vorbim de salvarea ad literam a companiei sau de salvarea unor valori din companie, e important ca antreprenorii să nu amâne accesarea acestor opţiuni şi să beneficieze de acestea cât mai aproape de momentul în care întâmpină dificultăţi”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă din România, cu o experienţă de 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti.

Începând cu anul acesta, CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.