Incertitudinile macroeconomice, contracţia consumului şi costul finanţării, dar şi evoluţia inflaţiei sunt principalii factori care vor impacta piaţa imobiliară, consideră investitorii şi dezvoltatorii imobiliari intervievaţi de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Incertitudinile macroeconomice, contracţia consumului şi costul finanţării, dar şi evoluţia inflaţiei sunt principalii factori care vor impacta piaţa imobiliară”, consideră investitorii şi dezvoltatorii imobiliari care au răspuns la cea de-a doua ediţie a Real Estate Investors Sentiment Barometer, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ciuda presiunilor care survin din surse diverse, investitorii rămân pozitivi, majoritatea având planuri de expansiune în România în următorii trei ani.

Cushman & Wakefield Echinox a intervievat la finalul anului trecut managerii unora dintre cei mai importanţi investitori şi dezvoltatori imobiliari locali, regionali şi globali cu un portofoliu cumulat în România de peste 10 miliarde de euro, reprezentând aproximativ jumătate din piaţa imobiliară locală.

Principala preocupare a jucătorilor din imobiliare o reprezintă nivelul ratelor dobânzilor, ce a fost indicat aproape în unanimitate (97% dintre respondenţi) drept principalul risc macroeconomic care ar putea avea impact asupra pieţei imobiliare din România, o piaţă care va fi influenţată şi de inflaţie (84% din răspunsuri) şi de situaţia geopolitică (78%).

În ciuda provocărilor existente, majoritatea investitorilor (65%) caută să îşi extindă portofoliile, în vreme ce 32% îşi propun să îşi menţină portofoliile actuale în următorii trei ani, iar 3% au indicat aşteptări de reducere a activităţii lor pe plan local.

”A doua ediţie a sondajului în rândul investitorilor şi dezvoltatorilor din România a scos încă o dată în evidenţă încrederea pe care aceştia o au în piaţa locală, o piaţă care a continuat să performeze şi în 2023, din punct de vedere al activităţii de dezvoltare şi de închiriere de spaţii imobiliare moderne. Anul 2023 a marcat noi recorduri, mai ales din punct de vedere al cererii, în linie cu aşteptările respondenţilor la sondajul realizat la finalului anului 2022. Costurile de finanţare şi inflaţia rămân principalele îngrijorări, însă credem că acestea se vor atenua pe parcursul anului curent, iar presiunea asupra sectorului imobiliar va fi mai redusă”, afirmă Vlad Săftoiu, head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureştiul rămâne destinaţia preferată pentru viitoarele investiţii imobiliare, pieţele secundare (oraşe cu o populaţie de peste 250.000 de locuitori) fiind de asemenea preferate de un număr important de investitori şi dezvoltatori.

Astfel, 66% (faţă de 63% în ediţia anterioară a barometrului) dintre respondenţi au indicat Bucureştiul ca fiind principala destinaţie pentru noi investiţii, în timp ce 24% dintre aceştia vizează în mod activ orasele terţiare (cu mai puţin de 250.000 de locuitori). Peste jumătate dintre investitori vizează investiţii în oraşele secundare.

În ceea ce priveşte segmentele de piaţă care vor atrage noi investiţii în următoarele 12 luni, interesul pentru dezvoltarea de clădiri de birouri a continuat să se reducă, în condiţiile în care doar 3% dintre respondenţi (faţă de 5% în ediţia anterioară a sondajului) se aşteaptă la o activitate de dezvoltare mai intensă pe piaţa de birouri. Apetitul scăzut pentru dezvoltarea de noi birouri poate fi pus pe seama blocajului urbanistic din Bucureşti şi a modelului hibrid de lucru adoptat de o bună parte din companiile multinaţionale. În schimb, 13% dintre respondenţi văd un potenţial investiţional în proiectele rezidenţiale destinate închirierii şi în data centers.

Majoritatea respondenţilor (75%) prevăd mai multe dezvoltări pe segmentul industrial şi logistic, în timp ce 19% se aşteaptă la noi investiţii în proiecte de retail.  Ambele segmente au înregistrat o creştere a interesului în 2023.

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor, cei mai mulţi dintre respondenţi (75% vs 55% în 2022) se aşteaptă la o creştere pe segmentul industrial şi 56% pe segmenul de birouri, în timp ce pe segmentul de retail, previziunile sunt în special de stagnare (49% dintre respondenţi).

Inflaţia (91%), costurile de finanţare (78%) şi costurile de construcţie (66%) au fost indicate drept principalii factori care influenţează nivelul chiriilor, alţi factori fiind situaţia geopolitică şi lipsa ofertei de spaţii noi, în special pentru segmentul de birouri.

La întrebarea privind evoluţia cererii, cei mai mulţi investitori preconizează pe termen mediu un nivel stabil pentru toate tipurile de spaţii. Cei mai importanţi factori care pot influenţa (în mod pozitiv sau negativ) evoluţia cererii sunt instabilitatea macroeconomică, contracţia consumului, costul de finanţare şi situaţia geopolitică.

Ediţia din 2023 a Real Estate Investors Sentiment Barometer a analizat şi iniţiativele investitorilor imobiliari în domeniul sustenabilităţii şi ESG.

Rezultatele sondajului arată că majoritatea investitorilor/dezvoltatorilor au făcut paşi concreţi în ceea ce priveşte implementarea standardelor de sustenabilitate şi ESG, respectiv certificarea verde a clădirilor/portofoliilor, adoptarea unor strategii ESG, urmărirea performanţei din punct de vedere al impactului asupra mediului a clădirilor.  

Investiţiile în acţiuni de sustenabilitate şi ESG au devenit un factor cheie pentru atragerea şi păstrarea chiriaşilor, având în vedere că majoritatea respondenţilor au indicat cererile chiriaşilor ca fiind principala lor motivaţie de a investi în clădiri durabile şi ecologice. Investitorii sunt, de asemenea, determinaţi de propriile valori (56%), în timp ce 47% cred că investiţiile în sustenabilitate/ESG sunt un diferenţiator pe piaţă.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.