Guvernul a suplimentat cu peste 500 milioane euro fondurile nerambursabile destinate investiţiilor, ce pot fi obţinute prin ajutorul de stat reglementat de HG 807/2014, care susţine proiectele ce vizează dezvoltarea sau creşterea producţiei pentru majoritatea companiilor şi sectoarelor din economia României. De asemenea, constructorii pot primi până la 37,5 milioane euro pentru utilaje şi producţie, arată o analiză a REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializată în atragerea de finanţări prin fonduri europene şi ajutoare de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Guvernul României a suplimentat cu peste 500 milioane euro fondurile nerambursabile destinate investiţiilor, ce pot fi obţinute prin ajutorul de stat reglementat de HG 807/2014, care susţine proiectele ce vizează dezvoltarea sau creşterea producţiei pentru majoritatea companiilor şi sectoarelor din economia României. Executivul a publicat luna aceasta Revizia 5 din Ghidul Solicitantului pentru proiectele de finanţare prin ajutor de stat reglementat de HG 807/2014, ce oferă sprijin de până la 50% din valoarea investiţiilor, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro. Noua versiune propusă de Guvern aduce o serie de noutăţi şi adăugiri faţă de varianta precedentă, publicată cu un an în urmă", arată compania.

În acest fel, plafonul de finanţare a fost extins cu încă 550 milioane de euro, urcând valoarea totală a fondurilor de la circa 1 miliard euro la 1,45 miliarde euro, în timp ce noi domenii de activitate din industria construcţiilor au fost incluse pe lista eligibilităţii.

„Dacă până în prezent ajutorul de stat putea fi obţinut de companii cu activitate în industria construcţiilor producătoare şi prelucrătoare, de luna aceasta, pe lista eligibilităţii se numără şi constructorii de drumuri şi lucrări rezidenţiale, coduri CAEN 41, 42 sau 43 – respectiv Construcţii de clădiri, Lucrări de geniu civil sau Lucrări speciale de construcţii”, spune Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanţă specializate în atragerea de finanţări prin fonduri europene şi ajutoare de stat.

Secţiunea cod CAEN F „Construcţii” include lucrări noi, reparaţii, completări şi modificări, ridicarea de clădiri sau structuri din prefabricate pe şantier şi, de asemenea, construcţiile cu caracter temporar. Construcţii generale reprezintă realizarea de clădiri de locuinţe, clădiri pentru birouri, magazine şi alte clădiri publice şi utilitare, clădiri pentru ferme etc. sau construcţii inginereşti (de geniu civil), cum ar fi autostrăzi, străzi, poduri, tuneluri, căi ferate, aerodromuri, porturi, lucrări hidrotehnice, sisteme de irigaţie, sisteme de canalizare, dispozitive industriale, conducte şi linii electrice, baze sportive etc. Aceste lucrări se pot desfăşură pe cont propriu, pe bază de onorarii sau contract. Unele lucrări şi uneori întreaga activitate practică poate fi executată de către subcontractori.

Sunt incluse, de asemenea, activităţile de reparaţii a clădirilor şi a lucrărilor de geniu civil. Aceasta secţiune include construcţiile de clădiri (diviziunea 41), lucrările de geniu civil (diviziunea 42), precum şi activităţi speciale de construcţii, atunci când sunt efectuate că o parte a procesului de construcţie(diviziunea 43). Închirierea echipamentelor de construcţie cu operator este clasificata în cadrul clasei de activitate de construcţii efectuata cu acest echipament. Aceasta secţiune include de asemenea activitatea de dezvoltare a proiectelor de construcţie pentru clădiri sau lucrări de geniu civil, prin reunirea mijloacelor financiare, tehnice şi fizice în vederea realizării proiectelor de construcţie destinate vânzarii ulterioare.

Dacă aceste activităţi nu sunt executate pentru vânzarea ulterioară a proiectelor de construcţie, ci pentru operarea lor (de exemplu închirierea de spaţii în aceste clădiri, activităţi de producţie în aceste uzine), unitatea nu vă fi clasificată aici, ci conform cu activitatea sa principala (operaţională), adică în tranzacţii imobiliare, industria prelucrătoare etc.

„Pe lângă suplimentarea fondurilor şi adăugirile de noi coduri CAEN, Guvernul a decis că verificarea la faţa locului a existenţei activelor şi a conformităţii declaraţiilor/documentelor aferente cheltuielilor efectuate de firmele beneficiare se va suspenda până pe 31 decembrie 2021, lucru care simplifică şi mai mult procesul de obţinere a Acordului de Finanţare. Practic, nu va mai necesară justificarea cheltuielilor, respectiv detalierea echipamentelor ce urmează a fi achiziţionate, acest proces urmând să fie realizat ulterior. Vedem un apetit şi mai ridicat din partea companiilor de construcţii, ca urmare a modificărilor apărute”, a mai punctat Roxana Mircea.

Un număr de peste 50 de proiecte vor fi depuse in 2021 de consultanţii REI în 2021, cu patru proiecte care au obţinut deja finanţare în ultimele 3 luni.

„Producţia de materiale de construcţii – prefabricate, beton, agregate -, producţia de materie primă pentru şerveţele, hârtie igienică sau folie, respectiv clinici medicale şi hoteluri au fost principalele domenii de activitate care au depus proiecte în primele 9 luni ale acestui an. Neamţ, Sibiu şi Dolj au fost pentru noi judeţele fruntaşe la atragerea de finanţare prin ajutorul de stat instituit de HG 807”, a declarat Roxana Mircea.

Potrivit reprezentanţilor REI, valoarea medie a proiectelor s-a situat în jurul a 5 milioane euro, iar acestea au vizat pe de-o parte achiziţia de echipamente sau construcţia de hale de producţie şi achiziţia de echipamente.

„Estimăm ca vom obţine finanţare pentru un numar de peste 300 de companii în acest an, atât prin HG 807/2014, care acordă finanţare nerambursabilă prin ajutor de stat pentru investiţii în dezvoltare, OUG 130 – Măsura 2, schemă cu componentă de susţinere a companiilor afectate de pandemie, cât şi Schema HoReCa, respectiv POIM 6.4”, a adăugat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

HG 807/2014 este singura sursă de finanţare cu componentă nerambursabilă pentru investiţii disponibilă în acest moment.

Schema reglementată de HG 807/2014 este singura sursă de finanţare cu componentă nerambursabilă pentru investiţii disponibilă în acest moment, pe care există sesiune deschisă şi se pot depune proiecte în mod continuu până la 31.12.2023 şi care se pot implementa gradual, până la 31.12.2028. Achiziţiile pot fi demarate şi imediat după ce s-a depus planul de afaceri la Minister şi s-a derulat procedura de achizţie. Nu este nevoie să se aştepte emiterea Acordului încă 3-4 luni, decât dacă beneficiarul doreşte acest lucru.

Schema acordă 10% finanţare nerambursabilă pentru proiectele implementate în Bucureşti, 35% - Ilfov şi Vestul ţării (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) şi 50% finanţare nerambursabilă în restul judeţelor ţării.

Eligibile pentru finanţare sunt atât start-up-uri, deţinute de acţionari care nu mai sunt implicaţi în alte companii ce activează în acelaşi domeniu, IMM sau companii mari, cu mii de angajaţi. Condiţie ar fi ca aplicanţii să fi înregistrat profit în cel puţin unul din ultimii 3 ani de activitate.

Pe lista cheltuielilor eligibile se numără investiţiile noi, construirea de clădiri de la 0, extinderea clădirilor existente sau o simpla achiziţie de echipamente care să conducă la diversificarea produselor societăţii, creşterea capacităţii sau schimbarea fluxului tehnologic. Nu este posibilă renovarea de clădiri sau achiziţia de clădiri deja existente, spun analiştii.

REI Finance Advisors este singura companie de consultanţă din România, specializată în atragerea de finanţări nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat, cu 9 birouri regionale. REI scrie proiectele şi le implementează împreună cu beneficiarii până la primirea tranşei finale, iar la solicitarea companiei se poate oferi sprijini inclusiv în perioada de monitorizare a proiectului.

REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cât şi pe scheme de ajutor de stat. Potrivit datelor din 2020, REI se situează pe locul al doilea, la nivel naţional, în topul companiilor de consultanţă specializate în atragerea de finanţări prin fonduri europene şi ajutoare de stat.

Echipa REI Grup numără în prezent 50 de consultanţi, în cele nouă birouri regionale.

REI a atras finanţări pentru peste 800 de proiecte la nivel naţional, cu peste 300 de proiecte implementate şi o rată de succes – lider în domeniu – de 99%.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.