Analiştii de pe Wall Street estimează că cele mai mari 6 bănci din Statele Unite au constituit în trimestrul al treilea provizioane de aproape 5 miliarde de dolari pentru credite neperformante, în condiţiile în care se pregătesc pentru o posibilă recesiune globală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profiturile băncilor mari au crescut anul trecut, deoarece au eliberat fonduri rezervate pentru potenţialele pierderi legate de Covid.

În trimestrul al treilea al anului trecut, băncileau eliberat provizioane pentru împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de dolari, potrivit datelor firmei Refinitiv.

Dar, având în vedere temerile tot mai mari de recesiune, pe măsură ce Rezerva Federală din SUA creşte agresiv ratele dobânzilor pentru a reduce inflaţia, rezervele din trimestrul al treilea, care sunt aşteptate să fie la cele mai înalte niveluri de la jumătatea anului 2020, ar putea fi cea mai mare frână pentru profiturile băncilor, susţin analiştii.

Directorul general al JPMorgan Chase Jamie Dimon, a avertizat luni despre riscul producerii unei recesiuni în următoarele şase până la nouă luni.

Cea mai mare bancă din SUA în funcţie de active va publica vineri rezultatele din trimestrul al treilea, urmată în zilele următoare de Wells Fargo, Citigroup  şi Morgan Stanle, Bank of America  şi Goldman Sachs Group.

Analiştii se aşteaptă ca profiturile băncilor în trimestrul al treilea să scadă între 13% şi 46%, potrivit estimărilor Refinitiv, care arată că Citigroup este de aşteptat să constituie cele mai mari rezerve în trimestrul respectiv, însumând 1,51 miliarde de dolari.

Disminuarea măsurilor de stimulare fiscală, tensiunile geopolitice crescute şi inflaţia ridicată sunt câţiva factori care ar fi putut duce la o creştere a provizioanelor, au scris analiştii Barclays într-o notă. Cu toate acestea, o creştere a rezervelor nu sugerează că totul este sumbru pentru industria financiară, potrivit unora.

”Este cel mai bun moment în ceea ce priveşte calitatea reală a împrumuturilor”, a spus un analist de la Wells Fargo, Mike Mayo, adăugând că industria bancară este mult mai rezistentă, cu mult mai puţin risc decât avea înainte de recesiunile anterioare.

Băncilele ar urma să înregistreze venituri mai mari din dobânzi ,din majorările supradimensionate ale dobânzilor Fed. Totuşi, investitorii rămân îngrijoraţi că înăsprirea politicii monetare a Fed va duce în cele din urmă la o recesiune.

Acţiunile celor şase mari bănci din SUA au scăzut între 14% şi 34% până în acest an.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.