Băncile europene se pregăteasc pentru creşterea creditelor neperformante din cauza crizei coronavirusului, analiştii anticipând că vor anunţa constituirea unor provizioane de ordinul miliardelor şi revizuirea profiturilor, atunci când vor raporta rezultatele trimestriale, în următoarele două săptămâni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băncile din regiune erau deja sub presiune înainte de criză, din cauza costurilor ridicate, rentabilităţii reduse şi a necesităţii de a înnoi tehnologia învechită. Fuziunile, care ar fi putut rezolva aceste probleme, au fost dificil de realizat din cauza piedicilor existente la nivel naţional.

Cele mai mari bănci din SUA, care au început deja raportările financiare aferente primului trimestru, au alocat 25 miliarde de dolari drept provizioane pentru pierderile generate de creditele neperformante în primul trimestru, ridicând întrebări dacă băncile europene le vor urma exemplul.

În ultimele 30 de zile, analiştii şi-au revizuit în creştere cu aproape 130% aşteptările privind provizioanele pentru pierderile provocate de împrumuturi în 2020 ale celor mai importante bănci din Europa, potrivit unei analize Reuters a datelor firmei Refinitiv.

În acelaşi timp, analiştii au redus cu mai mult de 40% prognozele de profit anual pentru aceste bănci, între care se află instituţii financiare globale precum HSBC, BNP Paribas şi Deutsche Bank.

Autorităţile de reglementare au spus că vor fi flexibile în aplicarea normelor contabile privind pierderile preconizate din împrumuturi, dar există presiuni asupra băncilor europene pentru a fi realiste cu privire la pierderile viitoare. Rentabilitatea mai mică comparativ cu cea a băncilor americane înseamnă că băncile europene au mai puţin spaţiu de manevră.

”Băncile din SUA câştigă sume uriaşe de bani”, a spus Rob Smith, partener în domeniul serviciilor financiare la KPMG.

”Băncile europene nu au acel lux de venituri şi profituri pentru a absorbi astfel de creşteri semnificative” în ceea ce priveşte provizioanele pentru pierderile generate de credite, a spus el.

Deşi băncile nu sunt obligate în mod legal să constituie acum cea mai mare parte a provizioanelor ”prudenţa este o recomandare care trebuie respectată”, având în vedere mediul actual, a spus o persoană apropiată situaţiei.

Vulnerabilitatea băncilor europene faţă de epidemie a fost evidenţiată în această săptămână de agenţia de rating Fitch, care a dezvăluit că a întreprins 116 acţiuni asupra ratingurilor băncilor din vestul Europei, revizuind în principal perspectivele lor la negativ.
 

Raportările financiare ale băncilor europene nu vor oferi decât o imagine parţială a modului în care acestea se descurcă pe timp de criză, care s-a agravat spre sfârşitul primului trimestru.

Agenţia de evaluare financiară S&P a apreciat că dezvăluirile şi comentariile conducerilor băncilor vor fi ”mai revelatoare decât rezultatele în sine”.

Băncile italiene, care încercau să rezolve moştenirea creditelor neperformante a crizei financiare precedente, sunt aşteptate să crească provizioanele pentru creditele neperformante aferente primului trimestru, întrucât economia europeană se îndreaptă spre o contracţie pe care Fondul Monetar Internaţional o estimează până la 9,1% în acest an, potrivit analiştilor.

Între băncile eurpene, instituţiile financiare italiene au cea mai mare expunere la întreprinderile mici şi mijlocii, care vor avea probabil cel mai mult de suferit din cauza blocării prelungite a activităţilor.

Morgan Stanley estimează că criza riscă să crească creditele neperformante din portofoliile băncilor italiene cu 60 până la 80 de miliarde de euro (86,86 miliarde de dolari), în următorii doi-trei ani, reprezentând o creştere de până la 45% comparativ cu nivelul actual.

Băncile din Spania vor raporta, de asemenea, o creştere a provizioanelor, a declarat Nuria Alvarez, analist la firma de brokeraj Renta 4 din Madrid.
Banca spaniolă Santander a avertizat la începutul acestei luni, într-un document depus la autorităţile de reglementare americaner, că pandemia i-ar putea provoca o creştere a creditelor neperformante pe piaţa americană.

Potrivit analiştilor, blocajul aproape total din economia Spaniei va avea mai întâi un impact direct asupra portofoliilor de credite ipotecare ale băncilor, care reprezintă aproximativ 40% din totalul creditelor, şi asupra creditelor de consum, care constituie 8% din împrumuturi.

Banca Spaniei a anunţat luni că economia dependentă de turism ar putea scădea până la 12,4% în acest an, dacă blocajul determinat de epidemia de coronavirus va dura 12 săptămâni.

În cazul băncilor franceze, orice eventuală creştere a creditelor neperformante din cauza coronavirusului va fi ”gestionabilă”, a spus Jon Peace, analist la Credit Suisse.

Deutsche Bank este singura bancă europeană majoră pentru care analiştii anticipează pierdere anuală în 2020, deoarece trece printr-o restructurare costisitoare. Criza a făcut dificil pentru bancă să previzioneze dacă îşi va îndeplini obiectivele financiare, după ani de pierderi.

Săptămâna trecută, analiştii şi-au dublat aproape aşteptările referitoare la provizioanele pentru credite, trimestriale şi anuale, ale Deutsche Bank, comparativ cu începutul lunii martie, potrivit prognozelor analiştilor publicate pe site-ul băncii.

Moody’s a subliniat că Deutsche Bank se numără printre băncile de investiţii la nivel mondial care sunt cele mai vulnerabile la costurile legate de creditele neperformante.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.