Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, joi, că "verifică implicaţiile legale ale situaţiei" şi că "va adopta toate măsurile care se impun", fără a da lămuriri suplimentare, după ce a acordat recent un contract de 415.019 lei fără TVA (circa 93.000 euro) firmei Media One, implicată într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a dus la condamnarea unei angajate a firmei la doi ani de închisoare pentru falsificarea unor documente la o licitaţie organizată de Ministerul Finanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANAF a lansat la începutul anului o licitaţie pentru realizarea unei campanii care să schimbe percepţia publicului şi să le arate românilor că angajaţii Fiscului sunt curaţi şi nu sunt corupţi.

Fiscul a primit cinci oferte şi a acordat contractul, în 12 iulie, firmei Media One, pentru  415.019 lei fără TVA, considerată cea mai bună ofertă, în condiţiile în care ANAF estima valoarea contractului la 639.866 lei, potrivit platformei SEAP.

Contractul presupune realizarea unui plan de comunicare, a unor campanii, inclusiv a unor spoturi difuzate în mass-media, şi a unui sondaj.

Compania Media One este implicată într-un dosar al DNA.

În 17 martie 2011, printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti prin care Cristina Maria Rudeanu, reprezentantă a Media One, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru "participaţie improprie la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals material în înscrisuri oficiale", a precizat un comunicat oficial al DNA.

Rudeanu a fost trimisă în judecată de DNA în decembrie 2009, după ce procurorii au descoperit că reprezentantul Media One a falsificat, în august 2008, mai multe documente - scrisoare de garanţie bancară, certificat de atestare fiscală şi certificat fiscal - pentru a participa la o licitaţie organizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, pe care Media One a câştigat-o.

Totuşi, statul nu a fost prejudiciat, pentru că neregulile au fost descoperite la timp şi nu au fost efectuate plăţi.

"Instanţa a luat act că partea vătămată, Ministerul Finanţelor Publice - Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, nu s-a constituit parte civilă în cauză", a punctat comunicatul DNA din martie 2011.

Însă ANAF susţine, acum, că nu ştia de condamnarea angajatei Media One, deşi sentinţa a fost anunţată de către DNA, iar Fiscul se află în subordinea Ministerului Finanţelor.

"Media One SRL nu a informat ANAF despre situaţia existentă, iar persoana la care se face referire nu este menţionată în niciun document aferent achiziţiei, nu a participat la nicio procedură conexă şi nici nu face parte din echipa Media One SRL implicată în derularea acestui contract", se arată în comunicatul ANAF, transmis joi.

Fiscul se apără şi prin faptul că "specialiştii Agentiei Naţionale pentru Achiziţii Publice au verificat documentele şi procedura în prealabil, fără a semnala nereguli".

ANAF susţine că, în urma apariţiei în presă a informaţiilor legate de contractul cu Media One, "verifică implicaţiile legale ale situaţiei şi va adopta toate măsurile care se impun", fără a da niciun fel de clarificări despre ce fel de măsuri ar putea fi vorba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.