Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reacţionat, marţi, după ce a primit o amendă de 16.000 de lei de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), precizând că autoritatea nu a descoperit nicio ilegalitate la publicarea listei datornicilor şi a decis să sacţioneze Fiscul pentru faptul că datele erau neactualizate la şapte dintre persoanele de pe listă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi dimineaţă, Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a anunţat că a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe internet, a listei cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.

Însă autoritatea fiscală afirmă că va contesta amenda, pe care o consideră nejustificată.

"ANAF va contesta sancţiunile aplicate de ANSPDCP şi va continua sã respecte toate obligaţiile legale", precizează agenţia. 

Potrivit reprezentanţilor Fiscului, sancţiunea a fost acordată pentru abateri de formă şi nu de fond.

"ANSPDCP a verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãţii publicãrii listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale. În schimb, ANSPDCP susţine cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria paginã şi informare incompletã privind prevederile Legii 677/2001", a precizat ANAF, într-un comunicat. 

Fiscul argumentează, în apărarea poziţiei sale, că a anunţat public şi a transmis notificãri contribuabililor cu restanţe fiscale cu o lunã înainte de publicare, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor. 

"Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situaţiei fiscale", menţionează ANAF. 

Reprezentanţii Fiscului susţin că listele debitorilor cu restanţe la stat se publicã trimestrial în baza noului Cod de procedurã fiscalã, intrat în vigoare anul trecut.

"Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligatã prin lege sã publice listele contribuabililor care înregistreazã restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016", precizează ANAF.

După publicarea listei, începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a început o investigaţie din oficiu la ANAF, controlul finalizându-se în data de 23 mai.

Concluzia acţiunii de control a fost aceea de "prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal”, întrucât datele prezentate au fost inexacte şi neactualizate, fiind totodată publicate pe un alt site decât pe propria pagină de internet, ceea ce contravine prevederilor Codului de procedură fiscală şi reglementărilor proprii.

Acuzaţia de prelucrare nelegală a datelor cu caracter personal a fost determinată şi de faptul că ANAF nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

"Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni: amendă în cuantum de 11.000  lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din O.G. nr. 2/2001; amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din O.G. nr. 2/2001", precizează ANSPDCP, precizând că amenda contravenţională pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date a fost de 16.000 de lei.

ANAF a publicat în 16 mai lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat în baza datelor existente la data de 31 martie, printre acestea regăsindu-se politicieni, foşti miniştri, oameni de afaceri, dar şi Regele Mihai. Mai multe persoane - printre care fostul ministrul al Justiţiei Cătălin Predoiu şi fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu - au susţinut că şi-au plătit datoriile, iar datele prezentate nu sunt reale, iar Casa Regală a anunţat că a contestat datoriile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.