Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, vineri, o nouă listă a datornicilor mari la bugetele statului, care include 139.479 de companii mici cu datorii totale de 78 miliarde lei (17,5 miliarde euro) la jumătatea acestui an, suma fiind de 20 de ori mai mare decât valoarea datoriilor firmlor considerate mari. Faţă de lista anterioară a marilor datornici, numărul de companii mici cu datorii a scăzut, dar s-au mărit datoriile totale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, ANAF a publicat listele cu companii mari şi cele cu companii medii cu datori la bugetele statului. Astfel, ANAF a publicat luni lista datornicilor mari la bugetele statului, care include 127 de companii cu datorii totale de 3,78 miliarde lei (846 milioane euro).

Miercuri, Fiscul a publicat şi lista contribuabililor mijlocii cu datorii la stat la 30 iunie, pe care se află 1.949 de firme, cu datori totale de circa 4 miliarde lei. 

Pe lista publicată vineri, a contribuabililor mici, se află 139.479 de nume de firme, cu 5.350 mai puţine decât în urmă cu trei luni, însă datoriile totale către stat au crescut cu peste 1 miliard lei.

La 31 martie, pe listă se aflau 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe mai mari de 10.000 lei, valoarea datoriilor neplătite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% erau considerate nerecuperabile de către Fisc.

Înainte de publicarea listelor cu datoriile de la jumătatea anului, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, precizând că în următoarele liste care vor fi publicate pentru trimestrul al doilea al acestui an va elimina persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat. 

Pe listele publicate săptămâna aceasta, cel mai mare datornic la stat este compania Oilfield Exploration Business Solutions SRL - controlată de kazahii de la KazMunayGas, care deţine Rompetrol - cu datorii totale la 30 iunie de 919,1 milioane lei (203,3 milioane euro), din care aproape toate sunt către bugetul de stat.  Datoria provine din "creanţa Libia" a Rompetrol, moştenită de kazahi odată cu preluarea grupului de la Dinu Patriciu.

ANAF a publicat datoriile separat pentru cele patru mari bugete: bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul pentru şomaj şi bugetul de sănătate. 

Pe locurile următoare pe lista datornicilor se află compania de stat aflată în insolvenţă Complexul Energetic Hunedoara, cu datori totale de 510,7 milioane lei (113 milioane euro), European Food, companie controlată de fraţii Micula (400,6 milioane lei), Societatea Română de Televiziune (375 milioane lei), firma de pariuri Public Games, aflată în faliment (133 milioane lei) şi Grup Servicii Petroliere, firmă controlată de Gabriel Comănescu (131,5 milioane lei).

Lista este similară cu cea publicată în luna mai pentru contribuabilii cu cele mai mari datorii. 

Ultima listă pentru 30 iunie pe care urmează să o mai publice ANAF este cea a persoanelor fizice cu datorii la stat. 

Fiscul a publicat, anterior, o singură data listele cu datornicii la buget, în luna mai, pentru datoriile valabile la 31 martie 2016. Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie şi-au plătit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerând că nu trebuie să plătească sumele impise de către ANAF.

În 16 mai, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind înregistraţi 187.230 debitori, care au de plată 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere, Fiscul menţionând că poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.

“Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmaribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite etc.) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, preciza Fiscul.

Anterior, ANAF a publicat în 3 mai listele cu contribuabilii mijlocii lşi mari cu datorii  neplătite la stat.  Pe liste erau trecute 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei şi alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie să plătească Fiscului 3,8 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...