Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat 50,4 miliarde lei la buget în primele trei luni din acest an, cu 1,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în condiţiile în care veniturile au urcat cu 5,2% în luna martie, a anunţat luni instituţia fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele arată o îmbunătăţire semnificativă a veniturilor bugetare în luna martie, în condiţiile în care, după primele două luni, încasările ANAF erau în scăderec u 0,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Datele au stârnit îngrijorări la nivelul guvernului, iar premierul a cerut, în cadrul unor întâlniri cu ministrul Finanţelor şi cu şeful ANAF, măsuri pentru creşterea încasărilor.

"Pe fondul implementării măsurilor de îmbunătăţire a colectării şi conformării voluntare, ANAF a reuşit să realizeze un total al veniturilor bugetare în trimestrul  I 2017 în cuantum de 50.423,1 milioane lei, ceea ce reprezintă  o depăşire cu 1,3% - indice nominal, respectiv 631,3 milioane lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului 2016", a precizat comunicatul ANAF.

În primul trimestrul din 2016, ANAF a colectat la buget 49,79 miliarde lei.

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după încasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în februarie şi în martie. 

În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faţã de februarie 2016, iar situaţia pozitivă a continuat în martie. 

"Precizăm că totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  în luna martie 2017 a însumat 18.429,3 milioane lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 5,2% - indice nominal, respectiv 904,7 milioane lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului trecut", a menţionat ANAF.

Totuşi, situaţia este departe de ratele de creştere ale bugetelor publice prognozate de Guvern.

Pentru 2017, bugetul de stat prevede venituri totale de 117,1 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat în 2016, iar bugetul general consolidat - care include toate bugetele, inclusiv cel de pensii şi cel de şomaj - are prevăzute venituri totale de 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...