România ocupă un loc preponderent în cadrul sistemului francofon în Europa, un loc la nivel academic cu peste 100 de diplome francofone acordate de universităţi, a declarat marţi Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, în cadrul celui de-al treilea seminar profesional al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone, organizat de Curtea de Conturi a României împreună cu Curtea de Conturi a Franţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două tematici ale evenimentului au fost alese de comun acord Curtea de Conturi a României împreună cu conducerea Curţii de Conturi a Franţei, în ideea de a dezvolta după pandemie o discuţie pe tema obiectivelor de dezvoltare durabilă, de a avea o serie de schimburi de bune practice între cele două instituţii, afirmă ambasadoarea.

”Salut, domnule preşedinte, această iniţiativă pe care aţi luat-o de a organiza acest seminar. Am auzit în cursul dimineţii că s-au organizat şi ale seminarii privind obiectivele de dezvoltare durabilă şi criza sanitară. Însă câte dintre aceste discuţii se desfăşoară în franceză? Cât de important este să poţi discuta la nivel de instituţie de control în limba maternă? Experienţele sunt diferite, legislaţiile sunt, de asemenenea, diferite, la fel şi crizele succesive pe care le traversăm. Şi mă gândesc la criza climatică, la criza militară. În prezent, se va deschide summit-ul NATO la Vilnius şi ştiţi că un contingent NATO condus de Franţa, belgieni, luxemburghezi, francezi, se află în România. Deci cât de important este să putem discuta în acest cadru magnific al francofoniei, schimbăm idei”, a spus ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer, precizând că România este o ţară foarte deschisă către limba franceză.

Aceasta a amintit că Franţa are un acord de cooperare cu România, care oferă multe posibiltăţi de relaţii, inclusiv între cele două curţi de conturi.

”În cadrul sistemului francofon în Europa, România ocupă un loc preponderent, un loc la nivel la nivel academic cu peste 100 de diplome francofone acordate de universităţi. Mă gândesc la studiile de drept, avem Colegiul Juridic franco-român, care an de an scoate de pe băncile sale jurişti care pot activa la nivel mondial, având nişte diplome recunoscute de Sorbona şi de Universitatea din Bucureşti. Apoi, mă gândesc la  diplome de studii economice şi de control, de audit. De 30 de ani avem în cadrul ASE o diplomă care validează studii făcute în limba franceză şi competenţe de studii economice şi management. Însă dincolo de rolul României în Europa de Est, pe plan educativ, aş vrea să vă vorbesc despre rolul unic pe care România îl are în cadrul francofoniei. Am dezvoltat o agendă francofonă în această zonă atât de importantă a Europei, care este în acelaşi timp o zonă de pregătire pentru studiile de Drept. Încercăm să-i pregătim pentru viitor pe francofonii de mâine, prin intermediul sistemului educativ, prin studii bilingve, dar şi printr-un program extraordinar de pregătire pentru operaţiunile de menţinere a păcii”, a mai spus ambasadoarea, precizând că anul viitor vor fi organizate o serie de întâlniri francofone.

Aceasta a vorbit şi despre relaţiile intense, strânse dintre Romania şi Franţa.

”Întreaga echipă a Curţii de Conturi Franceze şi-a dat tot interesul pentru ca acest seminar să dea rezultate bine structurate, rezultate de cooperare precise, astfel încât curţile de conturi francofone să-şi facă auzită vocea şi să se poată exprima pe chestiunile post-criză, pe chestiunile legate de obiectivele de dezvoltare durabilă pentru a pregăti un fel de doxă şi vom putea schimba idei. (...) Ne dorim ca Parisul să nu fie doar locul unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice anul viitor, ci de asemenea, un loc central pentru francofonie, franceza fiind, aş zice, o limbă olimpică”, a adăugat ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.