Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puţin de un an au fost adoptate 11 OUG-uri şi legi, a condus la bulversarea totală a pieţei şi la apariţia unor situaţii cel puţin bizare, imposibil de conceput în urmă cu nu mult timp. Ultimul exemplu: alimentarea cu gaz a sediilor Engie, cel mai mare furnizor de gaz de pe piaţa retail autohtonă, este în prezent făcută în regim de ultimă instanţă de actualul Furnizor de Ultimă Instanţă (FUI), OMV Petrom, potrivit unor surse Profit.ro de pe piaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit informaţiilor Profit.ro, în urma analizei disponibilităţii gazelor, a costurilor de achiziţie şi a problemelor create de plata cu întârziere de către Guvern a sumelor compensatorii care depăşesc plafoanele impuse prin diferitele acte normative adoptate în ultimul an, conducerea Engie a decis că este preferabil să nu mai furnizeze direct gaze sediilor propriei companii, ci să solicite ca această activitate să fie preluată de FUI-ul desemnat prin rotaţie de ANRE pentru luna octombrie, şi anume OMV Petrom.

Astfel, Engie plăteşte către noul său furnizor de ultimă instanţă, OMV Petrom, acelaşi preţ pe gazul necesar alimentării propriilor sedii, de 0,37 lei/MWh, pe care l-ar fi plătit şi către propria companie de furnizare. În schimb, compania disponibilizează o (mică) parte din gazul deja contractat (eventual pentru a evita crearea de dezechilibre, în eventualitatea unei penurii mai accentuate pe piaţă) şi nu mai trebuie să aştepte recuperarea compensaţiilor de la statul român, acest lucru urmând a fi nevoit să-l facă FUI-ul.

Nici Engie şi nici Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu au răspuns până în prezent solicitării Profit.ro de a face precizări în legătură cu această situaţie.

În prezent, cei 7 Furnizori de Ultimă Instanţă desemnaţi de ANRE pe piaţa de gaze sunt Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Engie România, OMV Petrom, Tinmar Energy (până pe 20 octombrie, când va fi înlocuită, potrivit informaţiilor Profit.ro, de Enel), Romgaz şi Premier Energy.

ANRE stabileşte, în fiecare lună, prin rotaţie, un singur FUI dintre cei şapte, obligat să preia alimentarea tuturor clienţilor rămaşi fără furnizor concurenţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.