Alianţa pentru Turism solicită Guvernului acordarea voucherelor de vacanţă pentru minimum cinci ani, începând din 1 ianuarie 2022, pentru a asigura o flexibilitate a rezervărilor şi o predictibilitate mult mai mare pentru angajaţi şi pentru industria turismului. Obiectivul APT este ca două milioane de angajaţi din mediul privat să beneficieze de această facilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cele 24 de organizaţii care acoperă tot spectrul industriei ospitalităţii, reunite sub numele Alianţa pentru Turism (APT), precum şi alte organizaţii sindicale şi patronale care reprezintă toate domeniile economiei naţionale susţin importanţa majoră a reintroducerii voucherelor de vacanţă începând cu 2022. Este esenţial ca această decizie să fie legiferată până la sfârşitul acestui an. APT, alături de celelalte organizaţii sindicale şi patronale, salută anunţul public privind reintroducerea voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile de angajaţi începând cu 2022 si propun guvernului o formulă îmbunătăţită", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de APT.

Reprezentanţii Alianţei afirmă că voucherele de vacanţă sunt un factor de motivare puternic pentru angajaţii din domeniul public şi privat.

"Deşi s-a creat falsa percepţie că angajaţii din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanţă, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creştere al angajatorilor privaţi pentru această formă de incentivare. De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent. Creşterea motivaţiei şi eficienţei angajaţilor, refacerea energiei fizice şi intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forţei de muncă", scrie în comunicatul APT.

Conform sursei citate, voucherele de vacanţă au contribuit esenţial la îmbunătăţirea fiscalizării sectorului turistic, prin creşterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe şi impozite la bugetul public. În 11 ani (2010-2021), acestea au determinat creşterea cu 326% a numărului unităţilor de turism clasificate precum şi dublarea locurilor de cazare. Mai precis, în octombrie 2010, potrivit ministerului de resort, existau 5.458 de unităţi de cazare care totalizau 255.623 de locuri, iar în noiembrie 2021, s-a ajuns la 17.800 de unităţi de cazare, respectiv 523.177 de locuri. Investiţiile stimulate de proiectul vouchere de vacanţă au însemnat atât edificarea de noi unităţi de cazare, cât şi modernizarea unora rămase într-o stare necorespunzătoare de zeci de ani, apariţia de centre de sănătate de 4 şi 5 stele în staţiuni balneare, dar şi construirea de piscine, centre spa, restaurante moderne şi alte facilităţi orientate spre turism sustenabil şi management digitalizat.

Alianţa pentru Turism afaugă că voucherele pot sprijini esenţial comunităţile locale, iar rezultatul va determina dezvoltarea turismului sustenabil în particular şi a economiei locale în general, ca urmare a generării creşterii activităţii în sectoare conexe.

Voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar pentru servicii turistice în România, stimulând dezvoltarea turismului intern şi sprijinind balanţa de plăţi a României. Acordarea acestora implică facilităţi fiscale pentru angajatori. Voucherele sunt incluse într-un sistem electronic, iar plăţile sunt simple, rapide şi în siguranţă, la POS sau online. Şi alte ţări europene, precum Franţa, Ungaria, Lituania şi Cehia, au astfel de stimulente, în timp ce Polonia oferă stimulente pentru copii, până la 18 ani.

Conform APT, voucherele emise în perioada 2019-2020, pentru care s-a prelungit perioada de valabilitate până la finele acestui an, au fost deja consumate. Este nevoie de o nouă emisiune de vouchere, iar reintroducerea lor să fie legiferată până la 31 decembrie 2021. Astfel, turiştii, dar şi industria turistică vor beneficia de predictibilitatea atât de necesară care a lipsit în ultimii ani. Emiterea acestora începând cu luna decembrie 2021, pentru anul următor, ar facilita planificarea din timp a vacanţelor şi ar stimula vânzările.

"Ştim cu toţii că industria ospitalităţii a fost cea mai afectată ramură economică din cauza pandemiei Covid-19, cu scădere de 74% în 2020 la nivel mondial. Pe de altă parte, angajaţii au trecut prin doi ani dificili şi au făcut faţă unui nivel de stres foarte ridicat. Tocmai de aceea, voucherele de vacanţă reprezintă o modalitate de recuperare post-Covid pentru angajaţi, precum şi o gură de oxigen esenţială pentru industria turismului, care, astfel, va putea rezista, se va putea dezvolta şi îşi va putea îmbunătăţi serviciile", mai scrie în comunicatul APT.

În document este citat un studiu al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), care arată că ponderea voucherelor de vacanţă a fost mică în vârful de sezon pe litoralul românesc, acestea reprezentând ponderi mai mari în capetele de sezon sau pentru alte forme de turism, precum turism balneoclimateric, turism rural, turism montan etc. Circa 90% din sumele încasate în lunile iulie şi august nu fost achitate cu vouchere de vacanţă. În plus, fiecare 1.450 de lei plătiţi cu vouchere de vacanţă au fost completaţi cu încă 50% sume până la valoarea serviciilor achiziţionate.

"Putem spune că voucherele au contribuit esenţial la echilibrarea cererii turistice, atât din punct de vedere temporal, cererea fiind constantă pe tot parcursul anului, cât şi prin acoperirea tuturor regiunilor turistice ale României. O parte dintre angajaţi au optat pentru pachete turistice în zone aflate în proximitatea localităţii de domiciliu", arată sursa citată.

Alianţa pentru Turism susţine că, pe de altă parte, dacă proiectul nu ar fi relansat, iar voucherele nu ar fi emise pentru 2022, odată cu introducerea certificatului verde şi a reducerii restricţiilor internaţionale, va urma un exod al turiştilor către destinaţii externe.

"Eliminarea voucherelor şi în anul 2022 ar deschide calea pentru companiile de stat către alocarea de prime de vacanţă în bani, fapt ce va duce la creşterea consumului produselor de import şi la o presiune suplimentară pe rata de schimb euro-leu. În plus, ar fi din nou încurajată zona fiscală gri prin încetinirea procesului de autorizare a unor unităţi turistice şi reducerea transparenţei. Alte consecinţe negative ar fi scăderea productivităţii muncii şi a motivaţiei angajaţilor, cu impact asupra recuperării energiei fizice şi intelectuale, a sănătăţii acestora, reorientarea investiţiilor spre alte sectoare mai ofertante, scăderea gradului de ocupare în unităţile de cazare din România, dar şi scăderea volumului de taxe şi impozite colectate la bugetul de stat, creşterea şomajului prin desfiinţarea de locuri de muncă", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă în 2019 au fost emise vouchere în valoare de 313.186.549 de euro, iar în 2020, în valoare de 309.921.280 de euro, în acest an valoarea a fost de numai 52.673.654 de euro, consumate însă de către sectorul privat.

"Alianţa pentru Turism (APT) solicită reintroducerea urgentă a voucherelor de vacanţă şi apreciază discuţiile din mediul politic referitoare la această posibilitate. Această măsură este aşteptată şi de către alţi parteneri sociali ai APT, organizaţii importante precum CNS Cartel Alfa, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), Confederaţia Patronală Concordia, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Pentru o flexibilitate a rezervărilor şi pentru o predictibilitate mult mai mare atât pentru angajaţi, cât şi pentru industria turismului, Alianţa pentru Turism recomandă legiferarea acordării voucherelor de vacanţă pentru o perioadă mai lungă, de minim 5 ani", se precizează în comunicat.

Alianţa pentru Turism a finalizat un proiect care urmăreşte să împrospăteze conceptul voucherelor de vacanţă, îndreptând focusul pe angajaţii din mediul privat. Obiectivul APT este acela ca, pe lângă angajaţii bugetari, două milioane de angajaţi din mediul privat să beneficieze de această facilitate. De asemenea, poate fi folosit modelul polonez, de sprijinire a copiilor, minim 25% din suma primită de adult urmând să revină şi celor sub 18 ani. APT sugerează o contribuţie dublă stat-angajator, care poate avea un aport cu sume egale pentru acordarea voucherelor de vacanţă. Este preferabil un ajutor mai mic (nu neapărat 6 salarii minime), dar acordat mai multor angajaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.