Alexandru Lăpuşan, vicepreşedintele Asociaţiei patronale a industriei de soft şi servicii a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre cloud-ul guvernamental, că Guvernul de câte ori a avut nevoie în aceşti ani de ceva, de software, fie s-a îndreptat spre STS care a executat ordinul, fie spre donaţii făcute cu bunăvoinţă, arătând că este nevoie de acces la piaţă liberă şi să cumpărăm cel mai bun software.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Practic această OUG transformă STS într-un prestator de servicii, va trebui să se ocupe nu numai de acest cloud, de soft, de cyber security, care se putea face în parteneriat public privat. Guvernul de câte ori a avut nevoie în aceşti ani de ceva, de software, fie s-a îndreptat spre STS care a executat ordinul, fie spre donaţii făcute cu bunăvoinţă. Ce nu a putut face, indiferent de culoarea politică, de la acel moment, a fost să creeze software bun pentru cetăţenii României”, a spus Lăpuşan.

El a ţinut să precizeze că ”până la urmă, scopul acestor investiţii şi cheltuieli din PNRR este să avem servicii publice digitalizate, să beneficiem noi, cetăţenii, de ele”.

Când această poartă a software-ului este îngustă şi este păzită de două instituţii, credem că noi, cetăţenii, vom primi servicii de proastă calitate. Credem că trebuie acces la piaţă liberă şi să cumpărăm cel mai bun software”, a arătan Lăpuşan.

Alexandru Lăpuşan a mai afirmat că ”nu e vorba de aceste resurse financiare, pentru că acestea vor ajunge tot în mediul privat, în condiţiile în care STS şi ADR nu au cum să execute nici măcar jumătate din ce şi-au propus fără să subcontracteze, să facă licitaţii” şi a menţionat că trebuie să laşi instituţiile să se adreseze pieţei libere.

”Noi am prefera ca regulile jocului să fie transparente şi deschise, să respecte principiile de descentralizare şli piaţă liberă, pentru că astfel putem avea calitate”, a mai declarat Lăuşan

Noul ministru al Digitalizării, Marcel Boloş anunţa că prioritatea ministerului său este realizarea cloud-ul guvernamental, în şedinţele viitoare urmând a fi prezentat un plan de acţiune şi măsurile privind guvernanţa corporativă.

Rostul cloud-ului guvernamental este acela de a asigura digitalizarea serviciilor publice, arăta ministrul Boloş.

Cloudul guvernamental, securitatea cibernetică, creşterea nivelului de competenţe digitale, stimularea competitivităţii în domeniul digital sunt obiective pentru care România vrea să obţină finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, recent, la Videoconferinţa News.ro „RoInvest”, ministrul Cercetării Ciprian Telemen.

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - România au finalizat, recent, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanţă al cloud-ului guvernamental, care va facilita trecerea României către o economie bazată pe date, sigură şi dinamică, o economie digitală aliniată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor, anunţa pe 17 martie ADR. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.