Construcţia secţiunii de metrou Gara de Nord –Gara Progresul, o prelungire a magistralei IV, va începe în anul 2019, lucrările urmând a fi finalizate în anul 2023, a anunţat vineri directorul general al Metrorex, Marin Aldea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom analiza ofertele, suntem în perioada de clarificări, şi vom răspunde la întrebările potenţialilor ofertanţi. Pentru această documentaţie, contractul se va încheia în trimestrul 2 pentru SF (studiul de fezabilitate, n.r.) al acestui an şi urmează a fi finalizat până în aprilie 2019, când vom putea demara efectiv lucrările estimate a se încheia în anul 2023”, a spus Aldea, prezent la inaugurarea staţiilor de metrou Laminorului şi Străuleşti, din cadrul Magistralei 4.

Metrorex a scos în luna februarie la licitaţie studiul de fezabilitate pentru realizarea secţiunii de metrou Gara de Nord – Gara Progresul care face parte din magistrala IV.

Contractul evaluat la aproape 38 milioane lei este finanţat dintr-un împrumut nerambursabil acordat încă din anul 2013 din partea Elveţiei şi se va derula pe o durată de aproape doi ani.

Secţiunea de metrou Gara de Nord – Gara Progresul, care va avea, cel mai probabil, zece staţii, este un proiect de 1 miliard de euro şi va deservi o zonă a Capitalei locuită de aproape 300.000 de locuitori.

Racordul cu reţeaua de metrou existentă se va face în zona centrală la Eroilor sau Izvor şi traseul probabil va fi Palatul Parlamentului - Filaret - Eroii Revoluţiei - Soseaua Giurgiului - Gara Progresul.

Totodată, la Gara Progresul va fi nevoie şi de realizarea unui nod intermodal de transport pentru conexiunea cu liniile RATB şi cu inelul feroviar al Capitalei. 

La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, prezent vineri la eveniment, a vorbit despre proiectul Magistralei 6, care va face legătură între staţia 1 Mai şi Aeroportul Otopeni.

”Magistrala 6 e un proiect deosebit de important pentru noi ca şi guvern. Am reuşit să deblocăm – pentru că în momentul în care am ajuns în minister, anul trecut, se promovase doar Hotărârea de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii, nepromovându-se şi Hotărârea de Guvern pentru exproprieri, care acum este pe circuitul extern de avizare pentru a fi promovată în Guvern, şi totodată fusese blocat contractul cu firma de consultanţă, care a elaborat SF-ul (studiul de fezabilitate, n.r.). Acelaşi lucru, l-am făcut, l-am deblocat”, a spus Cuc.

Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se va face din fonduri europene şi dintr-un împrumut, spune Cuc, fără a preciza despre ce împrumut este vorba.

Racordul la acest tronson se va face din staţia 1 Mai, iar exproprierile pentru linia de metrou către Otopeni se ridică la circa 76 milioane lei,  a spus Marin Aldea. Ulterior Proiectului de Hotărâre legat de exproprieri, Metrorex va achiziţiona şi servicii de consultanţă în vederea urgentării procedurilor de expropriere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.