Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive a reacţionat, joi, la declaraţiile făcute marţi, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro, de către fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, susţinând că este o instituţie cu experienţă în domeniu şi că care are o colaborare fructuosă cu celelalte instituţii de profil din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, Răzvan Nicolescu, care în prezent este executive lead advisor la Deloitte România, deplângea faptul că România are foarte multe instituţii energetice de care nu a auzit nimeni.

”Fac pariu că nu ştiţi că există Agenţia Nucleară, nici nu ştiţi că există, eu ştiu că există, dar nu ştiu cu ce se ocupă. Există Ministerul Energiei, există ANRE, există ANRM, există Direcţia generală pentru Schimbări Climatice, la Ministerul Mediului, există operatorii de transport, există Agenţia pentru Deşeuri Radioactive, există CNCAN. Sunt multe, dar la coerenţă nu prea există, iar din punct de vedere a deciziilor, este una singură: aceea de a amâna”, a afirmat Nicolescu. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Într-un drept la replică transmis agenţiei News.ro, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive a făcut o descriere a instituţiei, considerând că afirmaţiile fostului ministru al leza imaginea sa.

"Facem precizarea că  există doar Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, o instituţie cu experienţă în domeniu şi care are o colaborare fructuosă cu celelalte instituţii de profil din ţară  (CNCAN, SNN, IFIN-HH, ICN, FCN, RATEN etc) şi cu organizaţii internaţionale (AIEA, NEA, IFNEC, OECD etc)", se arată în documentul transmis News.ro.

Agenţia precizează că misiunea sa constă în promovarea, dezvoltarea şi monitorizarea "aplicaţiilor exclusiv paşnice ale energiei nucleare, energetice si neenergetice, precum şi în depozitarea definitivă în siguranţă a deşeurilor radioactive şi coordonarea la nivel naţional a procesului de gospodarire a deşeurilor radioactive şi a procesului de dezafectare a instalaţiilor nucleare".

Instituţia prezintă şi o listă a proiectelor în care a fost sau este implicată. Astfel, agenţia este implicată în construcţia depozitului pentru deşeuri nucleare slab şi mediu active de la Saligny, aflat în prezent în stadiul de pregătire a pachetelor de lucrări pentru licitaţia internaţională.

Alte proiecte importante sunt construcţia Staţiei de Tratare şi condiţionare pentru Deşeurile Radioactive şi construcţia fabricii pentru containere de depozitare deşeuri radioactive, ambele aflate în stadiul de studii suport pentru studiul de fezabiliate.

Din punctul de vere al cadrului instituţional, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive precizează că este în prezent implicată în "ctualizarea strategiei naţionale pentru managementul deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat" şi în "elaborarea normei pentru urmărirea comportării în timp a infrastructurilor critice din domeniul deşeurilor nucleare".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.