Grupul TeraPlast a anunţat o creştere cu 28% a cifrei de afaceri în primul trimestru al anului, la 108 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a crescut de 33 de ori, la 200,64 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea rezultatului net se datorează vânzării diviziei de produse din oţel către grupul irlandez Kingspan Group, au precizat pentru News.ro reprezentanţii companiei.

”Grupul TeraPlast anunţă o creştere cu 28% a cifrei de afaceri în primul trimestru al anului curent, la 108 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, EBITDA s-a îmbunătăţit semnificativ: în ianuarie-martie 2021, aceasta a depăşit 17,5 milioane de lei, concretizată în marja EBITDA de 16,2%, comparativ cu 12,8% în primul trimestru din 2020. Dublarea profitului operaţional este rezultatul majorării cifrei de afaceri şi a eficienţei operaţionale pe fondul economiilor de scară. Rezultatele evidenţiază profitabilitatea modelului de business cu creştere accelerată şi reconfirmă strategia de dezvoltare a grupului în pieţele în care acesta ţinteşte poziţia de lider”, a informat compania.

Segmentul Instalaţii şi Reciclare reprezintă 71% din cifra de afaceri consolidată. Acesta a realizat o marjă EBITDA de 17,5%, adică o valoare absolută a EBITDA de 13,36 milioane de lei. Marja EBITDA s-a îmbunătăţit astfel cu mai mult de trei puncte procentuale peste cea din trimestrul I 2020. Segmentul granule a avut o cifră de afaceri mai mare cu 35%, de 22,59 milioane de lei, şi o marjă EBITDA de 15,3%.

”Avansul acestor business-uri a venit atât din creşterea cu 19% a cantităţilor vândute, cât şi din majorarea preţurilor, pe fondul unei eficienţe operaţionale consolidate. Creşterea preţurilor a fost generată de o creştere a costurilor materiilor prime, o tendinţă persistentă şi chiar în accentuare. Acestei creşteri a preţurilor materiilor prime i se suprapune şi o lipsă de disponibilitate la nivel global, dar Grupul TeraPlast nu a fost afectat până acum de aceasta”, arată compania.

TeraGlass a înregistrat o creştere cu 40% a vânzărilor în primul trimestru, la 8,85 milioane lei. În plus marja EBITDA a ajuns la 8%, faţă de pierderea înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă, ceea ce evidenţiază că măsurile luate de management dau deja rezultate.

„Trimestrul I a generat o creştere cu 61% a EBITDA. Această evoluţie capătă adevărata sa dimensiune când comparaţia o facem, de fapt, cu un an 2020 cu rezultate record pentru grup. Rata EBITDA de 16% este semnificativ mai mare decât rata de 14% bugetată pentru anul 2021. Putem să spunem că suntem cu un pas înaintea bugetului, ceea ce ne face să credem că vom atinge eficienţa propusă. Recent am primit avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea Somplast, deci din această lună va fi integrată în cadrul grupului, iar prin implicarea activă a managementului nostru va contribui la rezultatele consolidate viitoare în paralel cu fructificarea sinergiilor la nivel de grup. Volumul mare al lucrărilor de apă, canal şi irigaţii şi eficienţa noastră operaţională, ne fac să fim optimişti şi încrezători că putem livra creştere şi valoare clienţilor şi acţionarilor noştri”, a afirmat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Pentru întreg anul 2021, bugetul Grupului TeraPlast este construit pe o cifră de afaceri de 636,2 milioane de lei şi o EBITDA de 89,1 milioane de lei. Grupul are în implementare investiţii de peste 160 de milioane de lei în dublarea capacităţii de producţie a instalaţiilor şi în fabrica de ambalaje flexibile biodegradabile. Derularea investiţiilor este în graficul stabilit.

La finalul lunii februarie, grupul a anunţat finalizarea vânzării diviziei de produse din oţel către Kingspan. Consiliul de Administraţie propune ca, din preţul încasat, 226,6 milioane de lei să fie distribuite sub formă de dividend special, iar în toamnă să fie acordate 1 acţiune gratuită la 4 acţiuni deţinute în cadrul majorării de capital social cu 43,6 milioane de lei.

TRP este acţiunea cu cel mai mare randament al dividendelor. Este începutul foarte bun al drumului de reîntregire a performanţei operaţionale din 2020, de 130 de milioane de lei EBITDA, creată într-un grup refăcut pe alte baze de creştere accelerată şi marje operaţionale îmbunătăţite.

Segmentul de Instalaţii şi Reciclare a obţinut o cifră de afaceri de 76,45 milioane de lei şi o EBITDA de 13,36 milioane de lei, ceea ce reprezintă 76% din EBITDA consolidată a hrupului.

Segmentul Granule a contribuit cu 20% la cifra de afaceri consolidată şi a avut o creştere de 35% faţă de primul trimestru al anului precedent.

TeraGlass, segmentul de ferestre şi uşi, a consemnat o creştere de 37,6% a veniturilor, la 8,86 milioane de lei, în timp ce marja EBITDA pe acest segment a fost de 8%, o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor după ce în primul trimestru al anului precedent înregistra pierderi.

TeraPlast Recycling a avut în primul trimestru o EBITDA de 1,32 milioane de lei, ceea ce se traduce în economii pentru grup prin utilizarea materialului reciclat pentru producţia de ţevi din PVC. Capacitatea de procesare actuală este de 12.000 de tone, iar până la finalul anului va fi majorată la 28.000 de tone, în urma investiţiilor făcute de grup în acest segment cu un mare potenţial din perspectiva eficientizării activităţii, dar şi a sustenabilităţii.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile şi Somplast. 

Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell. 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.