Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în a şasea lună a acestui an cu 9,9% faţă de aceeaşi lună din 2016, ritm încetinit faţă de cel din luna mai, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 14,1%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afacerile cu maşini au fost stimulate în acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru maşinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creşterea masivă a înmatriculărilor. 

În luna iunie, cel mai mare avans faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de 54,4%, a fost înregistrat în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, urmat de serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+38,6%) şi comerţul cu piese auto (+6,7%).

Din segmentul serviciilor prestate populaţiei, cel mai mare avans l-a înregistrat în luna iunie faţă de aceeaşi perioadă din 2016 agenţiille turistice (+21,5%) şi hotelurile şi restaurantele (+15,1%).

Faţă de luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în luna iunie cu 2,8%, pe serie brută, şi cu 0,9%, pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. 

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avansat în luna iunie cu 5,6% faţă de luna precedentă, pe serie brută, dar au scăzut cu 0,7% pe seria ajustată.

În 2016, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au urcat cu 18% faţă de 2015.

Afacerile de retail au fost susţinute anul trecut de creşterea puternică a salariilor, tendinţă care continuă în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.