Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în a doua lună a acestui an, cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce afacerile din serviciile prestate populaţiei s-au majorat, în acelaşi interval, cu 20%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că 2016 a început cu o creştere puternică a consumului populaţiei, susţinută de stimulii fiscali şi salariali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ianuarie, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 16%, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce afacerile din serviciile prestate populaţiei au avansat cu 14%.

Cumulat pe primele două luni, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 12,5% faţă de perioada ianuarie-februarie 2015, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 17,9%. 

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în februarie cu 9,1% faţă de a doua lună din 2015,  iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 17,4%. 

În februarie, cea mai mare creştere - cu 67,7% faţă de februarie 2015, pe serie brută - s-a înregistrat la vânzările de motociclete, piese şi accesorii aferente. De asemenea, afacerile din întreţinerea şi repararea maşinilor au avansat cu 18,5%, iar comerţul cu maşini a urcat cu 12,1% faţă de a doua lună din 2015, arată datele INS. 

Pe partea de servicii prestate populaţiei, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în februarie la hoteluri şi restaurante, unde afacerile s-au majorat cu 31,5% faţă de a doua lună a anului trecut, şi la serviciile de coafură şi înfrumuseţare, cu un plus de 27,3%.

Creşteri semnificative s-au înregistrat şi la activităţile de curăţătorie (16,1%) şi la activităţile agenţiilor turistice (10,6%).

Consumul populaţiei a primit un stimul, de la începutul acestui an, prin reducerea cotei generale a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 24% până la 20%. De asemenea, salariile au crescut, în medie, cu 12,7% în perioada februarie 2015 - februarie 2016, arată datele oficiale. 

Date publicate anterior de către INS au arătat că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în a doua lună a acestui an cu 21,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, susţinută mai ales de vânzările de alimente, ritmul de creştere fiind unul record după 2008.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.