Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în aprilie, luna de dinaintea sărbătorilor pascale, cu 14,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ritm identic cu cel din martie, în timp ce afacerile din serviciile prestate populaţiei s-au majorat, în acelaşi interval, cu 9,6%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În martie, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut tot cu 14,9%, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce afacerile din serviciile prestate populaţiei au avansat cu 12,2%.

Cumulat pe primele patru luni, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 15,7% faţă de perioada ianuarie-aprilie 2015, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 13,9%. 

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în aprilie cu 15,9% faţă de a patra lună din 2015,  iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 11,3%. 

În aprilie, cea mai mare creştere - cu 41,2% faţă de aprilie 2015, pe serie brută - s-a înregistrat la vânzările de motociclete, piese şi accesorii aferente.

De asemenea, comerţul cu maşini a urcat cu 21,6%, iar afacerile din întreţinerea şi repararea autovehiculelor au avansat cu 16,8% faţă de a patra lună din 2015, arată datele INS. 

Pe partea de servicii prestate populaţiei, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în aprilie la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, unde afacerile s-au majorat cu 36,1% faţă de a patra lună a anului trecut, şi la hoteluri şi restaurante, cu un plus de 20,9%.

Consumul populaţiei a primit un stimul, de la începutul acestui an, prin reducerea cotei generale a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 24% până la 20%.

De asemenea, salariile au crescut cu 12,3%, în medie, în aprilie 2016 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele oficiale. 

Date publicate anterior de către INS au arătat că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat în primele patru luni ale acestui an cu 19,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, susţinută mai ales de vânzările de alimente.

Ritmul de creştere este unul record după 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.